Miért zümmögnek a szúnyogok a füled közelében, és hogyan kerülheted el

Bár csak a nőstény szúnyogok táplálkoznak emberi vérrel, mind a hímek, mind a nőstények képesek létrehozni azt a bosszantó zümmögő hangot, amely éjjel ébren tart. Ezt azonban nem egyszerűen azért teszik, mert bosszantani akarnak – erős okuk van rá.

Szeretnénk tisztázni néhány mítoszt az „éneklő” szúnyogokról, és segíteni, hogy elkerüld őket.

Vonzza őket a fülzsír.

Kutatások szerint a szúnyogokat a test szagos területei vonzzák. Amikor alszunk, testünket általában takaróval borítjuk, arcunkat szabadon hagyva. A fül a test egyik legpiszkosabb része, ezért ez lehet az oka annak, hogy a szúnyogok szeretnek keringeni felettük.

A hangot a szárnyaik adják.

Annak ellenére, hogy bosszantó dalnak hangzik, a szúnyogok valójában nem a füledben énekelnek. A hangot a szárnyuk gyors csapkodása adja, amely másodpercenként akár 250-et is ver. Azt is megállapították, hogy a szúnyogok hangok kibocsátásával kommunikálnak egymással, és akár „párzási duettet” is adhatnak.

A tested hője vonzza őket.

Élelmet keresve petéinek fejlődéséhez egy nőstény szúnyog a test hőjének és verejtékének észlelésével keresi az embereket. Az általunk kilélegzett szén-dioxid alvás közben a fejünk felé hívja a szúnyogokat, ami egy másik oka annak, hogy fülünk közelében zümmögést hallunk.

Így biztosíthatod a nyugodt alvást.

– Viselj világos színű ruhákat alváshoz, mivel a szúnyogokat vonzza a sötét szín.
– Fürödj meg lefekvés előtt, hogy elkerüld az izzadást.
– Kerüld a sörivást.
– Aludj gyorsan mozgó ventilátor alatt.
– Tegyél olyan növényeket a szobádba, mint a levendula, a rozmaring és a macskagyökér. Természetes szúnyogriasztók.

Tapasztaltad már, hogy éjszaka szúnyogok zümmögtek a füledbe? Hogyan kezeled?