10 szokás az idősebb generációtól, amelyet a mai fiatalok aligha fognak megérteni

Néhány múltbeli hagyomány és szokás, amelyet szüleinktől örököltünk, az újabb generációknál is megmarad.

Elemeztük azokat a szokásokat, amelyekkel még mindig találkozhatunk minden nap, és megtudtuk, miért tudunk ezekkel könnyen szakítani.

Távoli rokonok meghívása az esküvőnkre

Az esküvők számos hagyományhoz és szokáshoz kapcsolódnak. Annak idején az volt a szokás, hogy minden távoli rokont és még a szülők kollégáit is meghívták, követve azt az elvet, hogy „a mi esküvőnk ugyanolyan jó, mint bárki másé”. Ma az ifjú házasok általában saját ízlésük szerint szervezik az ünnepet, csak olyanokkal veszik körül magukat, akikkel rendszeresen tartják a kapcsolatot.

A dolgok megőrzése egy “különleges alkalomra”

A háborúban és a háború utáni időkben felnőtt idős hölgyek és urak különleges hozzáállást mutatnak a dolgokhoz. Nehezen dobják ki a dolgokat, és ezeket a dolgokat a megfelelő alkalomra tartogatják. A születésnapjukra kapott parfüm 20 évig is bontatlanul maradhat, egy gyönyörű ételkészlet pedig porfogó lehet egy dobozban. Végül ezek a dolgok idejétmúlttá válnak, és csak foglalják a helyet az otthonaikban. A pszichológusok azt javasolják, hogy ne halogassák az életet és élvezzék azt most.

Titokzokni viselése

Nagymamáink titokzoknit viseltek, hogy megakadályozzák a bőrkeményedés megjelenését és megvédjék a cipőket az izzadságtól. Manapság már vannak olyan krémek, amelyek segítenek elkerülni a bőrkeményedéseket és cipő dezodorok, amelyek megvédik a cipőket az izzadságtól, míg a cipőboltok nagy választéka lehetővé teszi a vásárlók számára, hogy kényelmes cipőt válasszanak.

Köntös viselése otthon

A régi időkben a köntösöket luxuscikknek tekintették, ráadásul nem volt külön otthoni ruházat – az embereknek csak olyan régi ruhákat kellett viselniük, amelyek nem voltak alkalmasak arra, hogy elmenjenek bennük. Manapság meglehetősen könnyű megtalálni a megfizethető otthoni öltözékeket az üzletekben és a bevásárlóközpontokban.

Különleges étkészlet ünnepségekre és a vendégek számára

Minden tisztességes otthonban külön ételkészletet kellett tartani a különféle ünnepségekhez. Sok helyet foglalt el, és ritkán használták. Ugyanakkor az emberek mindennapi használatra kicsorbult csészéket és tányérokat használtak. A kristály poharakkal együtt ezt a szettet a jólét és a luxus jelének tekintették, évfordulókon és esküvőkön rendszeresen ajándékozták őket. A mai ifjú házasok inkább pénzt szeretnek kapni, majd saját ízlésük szerint választanak üvegárukat.

Külön fehérnemű az orvoslátogatáshoz

Minden önmagára adó nőnek volt egy speciális fehérnemű szettje, amelyet orvos látogatásokhoz szántak. Gyakran egy kombinéval egészítették ki, hogy ruhájuk még szebb legyen a testükön. Ma már sokkal könnyebb megtalálni a gyönyörű és kényelmes fehérneműt bármilyen testalkathoz.

Kéretlen tanácsok adása

Anyáink és nagyanyáink idején szokás volt időnként tanácsokat adni. Dr. Seth Meyers felvázolja, hogy a kéretlen tanácsokat adó személyek valójában nem érdeklődnek irántad – sokkal inkább az a szándékuk, hogy irányítsanak. Manapság ennek a hagyománynak a visszhangja látható a fórumokon és a blogokban – a jóakarók mindig olyan helyzetekre hagynak javaslatokat, amelyekről nem kérdezték őket.

Egy doboz vagy egy üveg régi gombokkal

Dobozok vagy üvegek egy csomó régi gombbal szinte minden otthonban megtalálhatók voltak. Nehéz volt jó gombokat vásárolni, és ezért tárolták az emberek minden eshetőségre felkészülve. A gyerekek nagyon szerettek játszani ezekkel az üvegekkel. Manapság azonban a tartalék gombokat nagyon ritkán használják rendeltetésüknek megfelelően. A divat gyorsan változik, és az emberek nem azért vásárolnak új ruhákat, mert a korábbi ruháik elhasználódtak, hanem csak úgy. Ennek ellenére lehetséges, hogy a gombok újra jól fognak jönni, mert az ökológusok egy „lassú divat” mozgalmat jósolnak, ahol a magasabb minőségű ruhákat hosszabb ideig használják.

Aggódni, hogy mások mit fognak gondolni

A mások véleményétől való függés nagyszüleink életének meghatározó pontja volt, mert egy „helytelen” cselekedet elbocsátással vagy bónusz elvesztésével járhatott. Az a szokás, hogy az ember a viselkedését mások nézeteihez viszonyítja, mélyen beágyazódott az emberek fejébe. Nem csak a barátok véleményét vették figyelembe, hanem a főnökök, kollégák, sőt az ismeretlen idős hölgyek véleményét is, akik a házad bejárata közelében ültek. A modern pszichológusok vázolják, hogy az ok nem a „kollektív tudatosságban” rejlik, sokkal inkább abban, hogy az ember nem szereti önmagát, ezen kell dolgozni.

Nem dicsérni a gyerekeket

Nagyszüleink nem nagyon dicsérték a gyerekeiket. Úgy tűnt nekik, hogy ezzel megvédik a gyermekeiket attól, hogy elromoljanak. A mai pszichológusok bebizonyítják, hogy fontos kimutatni és kifejezni szeretetünket gyermekeink iránt.

Milyen múltbeli szokásokat szoktál alkalmanként használni?