8 gyakorlat, amivel több zsírt égethetünk, mint a futással

Amikor valaki fogyni szeretne, az első ötlet, ami az eszébe jut, hogy futni megy. Ez kétségkívül egy hatékony, ám nagyon fárasztó és esetenként (pl. esőben, hóban) egyenesen komplikált módja a zsírégetésnek, aminél jóval hasznosabb gyakorlatok is léteznek. Egy 70 kg-os ember 30 perc futással (8 km/h-ás átlagsebességgel) körülbelül 300 kalóriát éget el. Vannak azonban olyan gyakorlatok és edzések, melyek segítségével 30 perc alatt akár kétszer ennyi kalóriát is elégethetünk.

8 olyan gyakorlatot gyűjtöttünk össze, melyekkel sokkal több zsírt égethetünk el, mint a futással. A cikk végén még egy bónusz elfoglaltságot is elrejtettünk, amivel hasonlóan jó eredményeket érhetünk el.

Ugrókötél – 372 kalória

A tévhitekkel ellentétben ez nemcsak egy bugyuta gyerekjáték, sőt: a világ élsportolói is előszeretettel végeznek ugrálóköteles edzést. Ez nem is csoda, az ugrálókötelezés ugyanis amellett, hogy remek kardióedzés, ráadásul a koordinációt is növeli.

Úszás – 409 kalória

Az úszás nemcsak kiváló megoldás a kalóriaégetésre, de számos betegséget is megelőzhetünk a segítségével. Ez hatékony módszer például a cukorbetegség, a stroke, és például a szívelégtelenség egyéb formáinak elkerülésére. Segíti az izmok erősödését, ráadásul nem terheli meg a térdet vagy a csípőt.

Sziklamászás – 409 kalória

Egy izgalmas és szórakoztató módja a zsírégetésnek. A sziklamászás a testünk minden izmát megmozgatja, ráadásul még a mentális egészségünket is fejleszti, mivel növeli az összpontosítást és a hatékonyságot.

Kerékpározás – 614 kalória

A kerékpározás során elégetett kalóriamennyiség (akárcsak a futás esetén) nagy mértékben függ az edzés intenzitásától. A versenykerékpározók például fél óra kerékpározás alatt több mint 600 kalóriát is képesek elégetni, ráadásul nagyon kényelmes és környezetbarát módja ez a közlekedésnek.

Step aerobic – 372 kalória

Az aerobik az edzőtermek egyik közkedvelt tevékenysége, melyet általában valamilyen hangulatjavító, tempós zene kísér. Ez a gyakorlat nemcsak a zsírégetésben, hanem a szív- és érrendszeri egészség javításában is hasznunkra válik.

Elliptikus tréner – 335 kalória

Az elliptikus tréner szintén kiváló módja a testmozgásnak. Az alsó testet (boka, combok, farizom) és a felsőtestet (karok, hát, mellizom) egyaránt formázza. Alacsony intenzitás mellett kiváló gyakorlat lehet például azoknak a nőknek, akik terhesség után szeretnének újra formába lendülni.

Callisthenics – 316 kalória

Callisthenics-nek hívjuk azokat a gyakorlatokat, amiknél a saját testünket használjuk az edzéshez, vagyis egyáltalán nem igényel semmilyen felszerelést, vagy csak minimálisat. A callisthenics segítségével az egész testünket átmozgathatjuk, és intenzitásától függően akár 10 kalóriát is égethetünk vele percenként.

Kézilabda – 446 kalória

A kézilabda nemcsak egy kiváló csapatsport, de remek edzés is egyben. Egyike azon sportoknak, melyek közben a legtöbb kalóriát égetik el a játékosok, köszönhetően annak a ténynek, hogy az egész meccs alatt gyakorlatilag megállás nélkül mozognak.

Bónusz: Játék gyerekekkel – 372 kalória (1 óra)

Bizony. A fogyáshoz és a zsírégetéshez nem feltétlenül kell fitnesz-őrültté válnunk. Egy óra gyerekekkel közös játékkal például ugyanannyi kalóriát égethetünk el, mint fél óra intenzív futással. A kisgyermekes anyukáknak tehát nincs okuk aggodalomra azért, mert nincs idejük edzőterembe járni.