Páratartalom a lakás helyiségeiben: Mennyi az ideális?

Sokan félnek attól, hogy a lakás párás környezetben biztosan penészedni kezd a hideg sarkoknál. Ez viszont így feltétlenül nem igaz. Azt is fontos tudnunk, hogy a lakás helyiségeiben az optimális páratartalom teljesen különböző. De melyik helyiségben mennyi az ideális? Összeszedtük!

A nappali és a hálószoba

A nappaliban töltjük a legtöbb időnket, hiszen ez a lakás központi része. Azok a helyiségek, ahol a legtöbb időnket töltjük a legjobb, ha átlagos páratartalommal rendelkeznek. Ez általában 35-60% között kell, hogy legyen. Így megőrizhetjük egészségünket, miközben bőrünk nem szárad ki, és a bútorok, illetve a parketta minősége sem romlik. A páratartalom mellett a hőmérséklet is fontos komfortérzetünk szempontjából. Még a nappaliban inkább a 20-23 fokos hőmérséklet a legideálisabb, addig a hálószobában a 16-18 C° fok, ezzel biztosítva az alvás minőségét.

Fürdőszoba és konyha

A konyhában és a fürdőszobában nagyjából egyforma az ideális páratartalom, ami ezesetben 50-60% közötti. A fürdőszobában a zuhanyzás és a fürdés következtében a levegőben a meleg gőz miatt sokkal párásabb lesz a levegő. Míg a konyha esetén a főzés és a mosogatás miatt nő leginkább a páratartalom. Nem hiába választjuk ezekbe a helyiségekbe a csempét, amely jóval megkönnyíti a lecsapódás okozta vízfoltok eltüntetését.

Mikor penészedik a lakás?

A 60% feletti páratartalom esetén a penészedés esélye nőni fog, amennyiben a szigetelés sem megfelelő. Penészedésre akkor van a legnagyobb esély, ha a páratartalom magas a lakásban, még a fal rosszul szigetel. Így a kinti hideg idő miatt a fal hűvös, így a pára lecsapódik a falon, amely penésszé alakul át. Ezt senki sem szeretné feltehetően, viszont a lakás alacsony páratartalmát is érdemes kerülnünk, ha szeretnénk egészségeseket maradni.

A páratartalom csökkentése

Ha túl magas páratartalommal küzdünk a lakásban, az nem csak a penészedés esélyét növeli, de jólétünkre is kihat, valamint alvásminőségünk is romlani fog. Ebben az esetben, ha észrevesszük, hogy a lakásban jelentősen magasabb a páratartalom, akkor érdemes megfogadnod tanácsainkat. A legjobb, ha beszerzel egy inverteres klímaberendezést, ami segít szabályozni a lakás hőmérsékletét, valamint segít csökkenteni a páratartalmat is. Így több előnyre is szert tehetsz, hiszen nyáron hűthetsz, télen fűthetsz a klímával, mindemellett pedig segít a páratartalom szabályozásában is. Persze, ne feledkezz meg a rendszeres szellőztetésről sem, ami szintén hozzájárulhat a páratartalom csökkentéséhez a lakásban.

A páratartalom növelése

Előfordulhat, – bár ritkább – hogy a páratartalom jelentősen alacsony a lakásban. Ez azért gond, hiszen ilyenkor növekszik a meghűléses megbetegedések kockázata, valamint a bőrünk lényegesen szárazabbá válhat és fából készült bútoraink, parkettánk is sérülhet. Ilyenkor érdemes a lakásba minél több szobanövényt beszerezni, amelyek segítenek a páratartalom növelésében. A páratartalom növelésében továbbá segítségünkre lehet, ha nyitva hagyjuk a fürdőszoba ajtót, így a zuhanyzás közben keletkezett pára szétterjedhet a lakás helyiségeiben. A legegyszerűbb trükk pedig, ami beválhat az a forró víz párologtatása.