Hatalmas hibát követnek el a szülők, ha hagyják, hogy a gyerek éjszaka mellettük aludjon

Miért követnek el hatalmas hibát a szülők, ha hagyják, hogy a gyerek éjszaka mellettük aludjon?

Biztosan te is bújtál már be a szüleid ágyába gyerekként, ha rosszat álmodtál, vagy valami furcsa és ijesztő zajt hallottál az éjszaka közepén. De egyes tanulmányok szerint azok a szülők, akik hagyják a gyereküket az ágyukban aludni, valójában több kárt okozhatnak ezzel, mint hasznot, és ez a szokás a gyerekre és a szülőre nézve egyaránt ártalmas lehet.

Miért lehet káros a szülőkkel való együttalvás a gyerek számára?

Az Universidade Federal de Pelotas egyik tanulmánya azt vizsgálta, milyen hatással lehet az együttalvás a gyerekek mentális egészségére. A tanulmány során 3583 brazíliai gyereket vizsgáltak a kutatók, akiket 4 csoportba osztottak:

  • azok, akik egyáltalán nem aludtak együtt a szüleikkel (44,4%);
  • akik csak egészen kiskorukban aludtak együtt a szülőkkel (36,2%);
  • későbbi gyerekkorban aludtak együtt (12%);
  • huzamosabb ideig aludtak együtt(7.4%);

Figyelembe véve a tényt, hogy egyes gyerekeknek társadalmi-gazdasági okokból vagy kulturális meggyőződésből kell osztozniuk egy szobán a szüleikkel, a tanulmány megállapította, hogy az együttalvás a vizsgált gyerekek körében általános gyakorlat volt.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az együtt alvás károsíthatja a gyermek mentális egészségét. A gyerekeket születésüktől fogva tanulmányozták, és úgy találták, hogy azoknál, akik rendszeresen együtt aludtak a szüleikkel, nagyobb eséllyel alakul ki pszichiátriai rendellenesség, és később nehezebben kezelték a problémákat, mint a másik 3 csoportba tartozó gyerekek.

A pszichiátriai rendellenesség kialakulásának esélye annál inkább csökkent, minél kevesebb ideig aludt egy gyerek a szüleivel.

Ugyanakkor az együttalvás a kisbabák testi épségét is veszélyeztetheti. A szülők nemcsak azt kockáztatják, hogy véletlenül ráfekszenek a gyerekre, de a kisbabáknak keményebb matracra is van szükségük, ezért ártalmas lehet a számukra, ha a felnőttek puhább matracán alszanak.

Miért lehet káros az együttalvás a szülők számára?

Egy másik tanulmány, amit a University of Maryland School of Medicine and School of Nursing kutatói végeztek, megállapította, hogy ez a szokás a felnőttek számára is káros lehet. A kutatók 277 alacsony jövedelmű anyát és gyermeküket vizsgáltak meg Baltimore-ban.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok az anyák, akik megosztották az ágyukat kisbabáikkal, egy órával kevesebbet aludtak, ugyanakkor stresszről, depresszióról, szorongásról számoltak be. Ezzel szemben azok az anyák, akik a gyereküktől külön aludtak, nem aludtak kevesebbet, és nem panaszkodtak hasonló tünetekre.

A tanulmány azt is hozzátette, hogy ha a gyerekek egyedül alszanak, lehetőségük van elsajátítani azt a képességet, hogy megnyugtassák saját magukat, és egészséges alvási szokásokat alakíthatnak ki.