7 dolog, amit télen művel a testünk

A téli, fagyos időjárás sokszor megnehezíti számunkra, hogy elhagyjuk a lakást, gyengíti az immunrendszerünket és könnyebben támadnak meg a vírusok, baktériumok és fertőzések, mint egyébként. Az időjárás sok dologban befolyásolja a testünk működését, ugyanakkor koránt sem csak negatív hatásai vannak.

A Bright Side szereti az új felfedezéseket, ezért utánajártak, milyen változások érik a testünket a hirtelen hőmérséklet csökkenés hatására.

1. Többet mozog a nyelved

A fagyos hőmérséklet könnyen kiszáríthatja a szádat, ezért azon kaphatod magad, hogy újra és újra nyalogatni kezded, ami igaz, hogy ideiglenesen benedvesíti, viszont elég valószínű, hogy a szád végül kicserepesedik tőle. A nyál nagyon könnyen elpárolog és szárazabban hagyja a szádat, mint előtte. Ráadásul olyan enzimeket tartalmaz, amelyek durvábban hatnak a szádra, mint kellene.

2. Fájhat a fogad.

Ha érzékenyek a fogaid, éles, szúró fájdalmat érezhetsz, ha hidegben tartózkodsz. A hideg levegő eléri az idegeket, ezáltal fájni kezdenek a fogaid. Fogorvosok azt tanácsolják, hogy lélegezz az orrodon keresztül vagy tekerj a szád elé egy sálat, hogy az érzékeny fogaidat megóvja a hideg levegőtől.

3. A vércukorszint megemelkedik.

A hideg levegő képes arra, hogy stresszhormonokat szabadítson fel a testedben, ezáltal növelve a vércukorszintedet. A legtöbb ember számára már csak azért is megnő a vércukorszintje, mert a hidegben nehezebben veszik rá magukat a mozgásra. Pedig a mozgás segít ennek csökkentésében, orvosok is azt tanácsolják, hogy legalább otthon próbáljunk meg edzeni.

4. Fogyást eredményez.

Habár igaz, hogy sok ember szed fel plusz kilókat télen, a hidegben igazából több kalóriát éget el a testünk. Annak érdekében, hogy melegen tartsuk a testünket több energiát használunk fel, ha pedig reszketünk a hidegben, az még több kalóriát éget, hiszen ezzel a testünk hőt generál.

5. Ráncosabb leszel.

Habár nem hibáztathatjuk teljes mértékben a hideget a ráncaink kialakulásáért, azért érdemes megjegyezni, hogy a hideg időben érzékenyebb és sérülékenyebb a bőrünk. Mivel alacsonyabb a páratartalom, a bőrünk könnyen kiszárad. Nem tud kellő mennyiségű vizet visszanyerni, ezért hosszútávon több ránc jelenik meg az arcon.

6. Romlik a látás.

A szemünk nagyobb veszélyben lehet télen, mint nyáron. Elfelejtünk UV-blokkoló szemüveget hordani, pedig a hóról visszatükröződő napsugarak is károsak lehetnek. A szemünk felső vékony rétege nagyon könnyen kiszárad, ami akár fájdalmas is lehet, ezért javasolják az orvosok, hogy használjunk szemcseppet télen a kiszáradás elkerülése érdekében.

7. Könnyebben kiszáradsz.

Télen kevésbé szomjas az ember, ezért kevesebb vizet iszik, így pedig könnyen kiszáradhat. Mivel kevesebbet izzadunk, könnyen hisszük azt, hogy eléggé hidratáltak vagyunk és nincs szükségünk folyadékra. Pedig ez egyáltalán nem ezt jelenti, szóval a napi vízfogyasztás nagyon fontos és elengedhetetlen a téli időszakban is.

Te már észlelted ezeket magadon télen? Mi mást tennél még hozzá a listához?