11 hiba, amit mindennap elkövetünk, és ezzel nemcsak az otthonunknak, de az egészségünknek is ártunk

Tanulmányok szerint a nők háromszor több időt töltenek házimunkával, mint a férfiak. Legtöbbször a nőre hárul az ételkészítés, a családról történő gondoskodás és a takarítás elvégzése. A tiszta ház kellemes a szemnek, egészen addig, míg rá nem jövünk, hogy milyen komoly hibát vétettünk például az otthonunk takarítása közben, mellyel nemcsak az otthonunkat, de a saját magunk és családunk egészségét is károsítjuk.

11 Porszívózás helyett söprés.

540639546b91c44ba1afe86c47

Tudjuk jól, hogy sokkal könnyebb összesöpörni a padlón található koszt egy söprű segítségével, mint minden alkalommal elővenni a porszívót, de nem árt tudni, hogy a seprű majdnem teljesen haszontalan. Egy seprű ugyanis nem gyűjti össze a padlón található port és szennyeződést, hanem annak nagy részét egyszerűen a levegőbe emeli, és az egész helyiségben szétszórja.

Ha csak nem egy összetört tányért vagy földre szórt gabonapelyhet kell feltakarítani, akkor jobb, ha inkább a porszívót választjuk.

10 Az edényekben található zsír lefolyóba engedése.

186e985328b8b671abf448cb2c

Mindenki tudja, hogy a női higiéniai cikkeket nem szabad a lefolyóba dobni, de kevesen tudják, hogy más, kevésbé jelentős méretű tárgyat, például az edények alján maradt zsírt sem szabad a lefolyóba önteni.

A forró víz persze jól lehozza az edények alján található zsiradékot, de a lefolyóba kerülve, amint a víz kihűl, a zsír újra megkeményedik, és megtapad a lefolyó csövének oldalán. Egy idő után, amikor elegendő mennyiségű zsír halmozódik fel, a lefolyó egyszerűen eltömődik.

9 A párásítás fontosságának figyelmen kívül hagyása.

Parasito jo

A lakás magas páratartalma miatt a tapéta nedvessé válhat, és penész alakulhat ki rajta. 55%-ot meghaladó páratartalom mellett a parketta is megduzzadhat és deformálódhat. Kevesen tudják azonban, hogy a nedvesség hiánya is káros a szervezetre, és hozzájárulhat a különféle betegségek kialakulásához, az allergiától kezdve a szemszárazságon át egészen a hörghurutig. Éppen ezért fontos, hogy mindig figyeljünk a párásításra.

8 WC és mosdó kesztyű nélkül történő tisztítása.

0c5aa550a2aa62912991533f37

Ezekhez a helyekhez rendszerint erős vegyszereket használunk. Kevesen tudják azonban, hogy az ilyen szerek használatához mindig megfelelő védőfelszerelés kell – maszk és kesztyű. A bőrrel érintkezve ezek a vegyszerek bőrirritációt okozhatnak, a takarítás közben felszabaduló gőz pedig még ennél is veszélyesebb lehet.

7 A házhoz túl közel ültetett fák.

Fa ultetes

Kellemes tud lenni, ha az ablak alatt például egy rózsa virágzik, de a szakértők nem javasolják, hogy a nagyobb fákat és cserjéket túl közel ültessük a házhoz. Az ilyen fák ugyanis könnyedén tönkretehetik a ház alapozását. Ennek elkerülése végett érdemes a fákat legalább 5 méterre, a cserjéket pedig 2,5 méterre ültetni a háztól.

6 Nem megfelelő árnyékolás.

20ef26529cbaa8034797bfb7eb

Nagy szerencséjük van azoknak, akik olyan oldalon laknak, hogy a nap besüt a lakásukba, hiszen így mindig világos van a házban. Ez azonban nagy hátrány is egyben, az ablakon beszűrődő napfény ugyanis kárt tud tenni a bútorokban és parkettában is, amik a sugarak hatására szépen lassan teljesen elhalványulnak. A másik véglet, vagyis a függönyökkel vagy redőnnyel történő folyamatos árnyékolás is veszélyes, mivel a napsugarak sok baktériumot elpusztítanak a házban, és ami ennél is fontosabb, nagy szerepet játszanak a jó közérzet kialakulásában.

5 Túl gyakran mosott szőnyegek.

84ac955a46af93b72c67296989

Mindenki igyekszik szépen, tisztán tartani a szőnyegét, de időnként elkerülhetetlenek a rajtuk kialakuló foltok. Ilyenkor sokan azonnal tisztítóba rohannak, vagy maguk kezdik el vegyszerezni a szőnyeget, azonban nem árt tudni, hogy a túlzott nedvesség hatására a szőnyegek anyaga romlik, a festésük megkopik, a szőnyeg élettartama pedig jelentősen lecsökken. Ennek elkerülése végett érdemes ritkábban nedvesíteni, és amit csak lehet, azt például egy porszívó segítségével feltakarítani.

4 Csukva tartott mosógép.

cb28f15222bbf85e95114004dd

Leggyakrabban nincs sok hely abban a helyiségben, ahol a mosógépet tartjuk, ezért sokan mindig csukva tartjuk az ajtaját. Ez azonban nagy hiba. Ha a mosógép ugyanis nem szárad ki rendesen, akkor kiváló helyet biztosít a baktériumok és a különféle penészgombák kialakulásának. A szakértők azt javasolják, hogy folyamatosan tartsuk nyitva a mosógépek ajtaját, amikor épp nem mosunk velük.

3 Nem megfelelően tárolt hidrogén-peroxid használata.

73fb895374a9819b3161ee0fac

Az internet tele van olyan házi praktikákkal, melyekben az emberek hidrogén-peroxidot használnak a különféle tiszításokhoz. Nem árt tudni azonban, hogy a hidrogén-peroxid fény hatására teljesen lebomlik és használhatatlanná válik. Ennek megakadályozására a legjobb módszer, ha egy nem átlátszó műanyagban, lehetőleg hűvös és sötét helyen tároljuk.

2 Túl sok növény a hálószobában.

ba28fe515e9c7a0c1f80eed38d

A hálószobának kell a legkényelmesebb helynek lennie a házban. Hogy ezt a hangulatot elérjük, sokan növényekkel és különféle csecsebecsékkel rakjuk teli a hálószobát a jobb és pihentetőbb alvás reményében. A növények valóban javítják a ház mikroklímáját és kellemes légkört teremtenek, de nem virágzás alatt. A virágzó növények erős illata és az általuk kibocsátott szén-dioxid ugyanis fejfájást és különféle irritációt válthat ki. Ha immunisak vagyunk az ilyesmire, akkor nagyszerű, ha azonban észrevesszük, hogy rosszul alszunk ilyenkor, akkor nem árt tudni, hogy valószínűleg emiatt van.

1 Túl sok apró csecsebecse a házban.

3a7f245b49a2b46c4d070b9532

Valószínűleg sokan tudják, hogy minél több dolog van a házban, annál több a takarítás. Minden apró figura és ajándéktárgy mágnesként vonzza magához a port. Hiába tehát a szívünknek kedves csecsebecsék, ha a rajtuk megtelepedő por allergiás reakciót okozhat.

Ezenkívül nem árt tudni, hogy a zajszint befolyásolja a környezetünket. Például egy nagy akvárium, vagy egyéb zajjal járó dekoráció olyan hangokat adhat ki, amik megzavarhatják a pihenésünket, és emiatt rontják a közérzetünket. Különösen érdemes erre figyelni a hálószobában, ahol az ilyenek alaposan megnehezíthetik az éjszakai pihenésünket.

forrás