Hányan nőttünk fel ezen a mesén? Ki az aki még hallja Éder mester és Pumukli hangját a fülében?

Éder mester és Pumukli sorsa abban a pillanatban összefonódott, hogy meglátták egymást. A jószívű, örökmozgó, csintalan kobold hű társra talált a jámbor, nyugodt, dolgos asztalosban. Kettejük éle­téről szól a Pumukli kalandjai című sorozat, mely NSZK–osztrák–magyar koprodukcióban 1982-től 1989-ig készült.

A mesesorozat különlegességét az adta, hogy az élő szereplős részt animációval ötvözték, vagyis Pumukli alakját rajzolták, Éder mestert pedig Gustl Bayrhammer német színész alakította. Az alkotók három sorozatot készítettek, az első 52, a második 13 részből állt, a harmadik gyártásában hazai szakemberek már nem vettek részt.

A filmsorozat igazi csapatmunkát igényelt, mivel az élő személyes jeleneteket a német partner forgatta, míg az animációs részeket Magyarországon tették hozzá Ternovszky Béla rendezésében.

Pumukli, a kis kobold rejtőzködik egy asztalos műhelyben, majd ott hozzáragad egy enyves dobozhoz, így lesz az ott dolgozó Éder Mester számára látható. A műhely tulajdonosa az asztalosmester, hivatalos nevén Franz Eder. Pumuklinak sok a csínytevése, de az öreg asztalos örömmel fogadja a kis koboldot a háznál és örömmel látja csínytevéseit. Éder Mester nagyon megszereti Pumuklit.

Forrás