Nomofóbia: a betegség, amelyben a lakosság csaknem 70%-a szenved, és nem is tud róla!

A lakosság körülbelül 70%-a szenved a nomofóbia miatt úgy, hogy nem is tud róla. Egyre több embert érint ez a rejtélyes kór, a szakértők egyértelműen úgy gondolják, ideje felhívni rá a figyelmet.

A század új betegsége, a nomofóbia neve egy rövidítésből származik, lefordítva annyit jelent, hogy “nincs mobiltelefon-fóbia”. Egy tanulmány szerint kimutatták, hogy az amerikai felnőttek 66%-a nomofób. Ezek a személyek egészen pontosan attól rettegnek, hogy elveszítik telefonjukat.

Biztosan mindenkinek volt már olyan élménye, amikor véletlenül otthon hagyta a telefonját, de ha a rettegés akkor is többször előfordul, amikor még nincs is probléma, akkor azt nomofóbiának hívják. Az emberek nagyrésze elveszve érzi magát főleg egy idegen helyen, ha nincs kéznél a mobilja, vagy el kell töltsön úgy perceket-órákat, hogy közben nem babrálhatja a telefonját.

A mai kor embere rabja lett a mobiltelefonjának, állandó kísértést érez, hogy a telefonját nézze, függőséget okoz az, hogy nem tud egyetlen percet sem eltölteni anélkül, hogy ne legyen tisztában az épp aktuális történésekkel. Ha hosszabb ideig távol kell legyen a telefonjától, akkor szorongásos állapot alakul ki, úgy érzi magát, mintha valamelyik testrészétől fosztották volna meg.

A Psychology Today szerint a leginkább a fiatal korosztály érintett, ők azok, akik egyértelműen dührohamot kapnak, ha hosszabb ideig telefon nélkül kell legyenek.

A stresszes állapot idővel pánikká alakulhat át.

A szakértők azt tanácsolják, hogy, aki érzi, hogy függőséget alakít ki esetében a mobiltelefon, az tartson naponta egy kis szünetet, amíg nem késő. Tudatosan időt kell tölteni a mobiltelefon nélkül, érdemes elmenni sétálni, moziba, kávézni, úgy, hogy nem visszük magunkkal a mobilt. Manapság ez a cselekedet már-már a bátorsággal egyenlő, hiszen valljuk be, nehezen tudjuk elképzelni, hogy akár fél napot is eltöltsünk a mobilunk nélkül.

A betegség gyökere tulajdonképpen abban keresendő, hogy rettegünk attól, hogy hogyan fogjuk tartani a kapcsolatot a szeretteinkkel, nem tudunk egyedül lenni, nem bízunk abban, hogy a telefon nélkül is képesek vagyunk teljes életet élni. Telefon nélkül egy nomofóbiás ember úgy érzi, elveszített valamit, és mindaddig nem teljes, amíg meg nem találja újra.