Így néz ki most Eliza, a lány, akit az édesanyja 66 évesen szült

Változnak az idők, és ezzel együtt a társadalom is fejlődik. Az elvek, a normák, szokások és társadalmi szerepkörök folyamatosan változnak.

A társadalmi és technológiai változások, amikhez a biológiai tényezők is hozzájárulnak, lehetővé tették, hogy a termékenység csúcspontja jóval 25 év fölött legyen, így ma már egyáltalán nem ritkaság, ha egy nő 30 évesen, sőt akár 40 fölött szül gyereket.

De vannak egészen kivételes esetek is, amikor 60-70 éves nők szülnek gyereket, ami még most, 2020-ban is csak nehezen hihető. Az egyik ilyen, egészen megdöbbentő eset, egy román nő, Adriana Iliescu története, aki 2005-ben, 66 éves korában adott életet gyermekének, és ezzel akkor ő lett a világ legidősebb nője, aki gyereket szült.

Az orvosok természetesen figyelmeztették, hogy ebben a korban a terhességnek és a szülésnek meglehetősen nagy kockázatai vannak, beleértve a csecsemő, vagy az édesanya halálának kockázatát is.

Adriana azonban nagyon szerette volna a gyereket, és az orvosok, valamint Isten segítségével végül életet is adott egy egészséges kislánynak, aki az Eliza Maria Bogdana nevet kapta.

Az ekkor már majdnem 67 éves édesanya gyerekkönyveket írt, és nyugdíjas egyetemi tanár volt, így minden idejét újszülött kislányának szentelhette. Eliza kiskorában természetesen nem értette, mennyire szokatlan és egyedi az ő édesanyja. Végül az óvodában hívták fel rá a figyelmét a gyerekek, hogy mennyire más az ő édesanyja, mint más anyukák, de nem nevették ki őt ezért, hanem egyszerűen elfogadták a tényt.

Adriana ma 82 éves, Eliza pedig januárban tölti be a 16-ot, és nagyon hasonlít fiatalkori édesanyjára.

Ami a kognitív képességeket és az intelligenciát illeti, Eliza messze fölülmúlja társait, köszönhetően annak is, hogy édesanyja különös figyelmet fordított az oktatására.

Eliza most már természetesen tisztában van vele, hogy az ő édesanyja idősebb más édesanyáknál, de ez egyáltalán nem zavarja, és anya és lánya továbbra is sok időt töltenek együtt.

Adriana története valóban hihetetlen, bár a legidősebb édesanya rekordját már nem tartja, ugyanis, bármennyire hihetetlen is, 2008-ban egy indiai nőnek 70 éves korában sikerült gyereket szülnie.