„Egy nő azért öltözik fel, hogy levetkőztessék” – Yves Saint Laurent 10 aranyszabálya a divatról

Még ha nem is tudsz semmit Yves Saint Laurent divattervezőről, a szafari stílusról és az uniszex viseletről már biztosan hallottál.

A híres divattervező nemcsak a ruhakollekciók területén alkotott nagyot, de bizonyos kijelentései is aktuálisak maradtak mind a mai napig.

1. A divat van az emberekért, nem pedig az emberek a divatért

„Soha nem szabad összekevernünk az eleganciát a sznobsággal.”

Követjük a divatot, de ugyanakkor rettegünk is tőle, és gyűlöljük, mert annyi pátosz lengi körül. De ha ettől elvonatkoztatunk, megértjük, hogy a divatot az emberek érdekében alkották meg, és a nagy tervezők azért válhattak híressé, mert az emberek szerették az alkotásaikat. Azért viselünk egy ruhát, hogy szépnek érezzük magunkat benne, a többi dolognak pedig semmi köze az eleganciához és a jó ízléshez.

2. Az elegancia egyfajta életstílus, és a halálban is lehet stílusosság

„Csak akkor lennék boldog a mennyországban, ha az angyalok stílusosan öltözködnének, és kecsesen viselnék a nimbuszukat.”

Az egészséges életmód mellett, amerre már egyre többen odafigyelnek, itt az ideje, hogy a szépségápolás szempontjából is odafigyeljünk néhány egészséges szokásra.

Elismerésre méltó, ha irodalmat olvasunk, színházba és kiállításokra járunk, de az is csodálatra méltó, ha szép dolgokkal és szép emberekkel vesszük körül magunkat.

3. Ne feledkezzünk meg a nőiességről

„Egy nő azért öltözik fel, hogy levetkőztessék.”

Senkit ne akarj meggyőzni arról, hogy csak és kizárólag önmagadért öltözöl fel csinosan, és senki figyelmét nem akarod felhívni ezáltal. Még ha nem is az a szándékod, hogy elcsábíts valakit, mindenképpen szeretnéd kivívni valaki csodálatát azzal, amit viselsz.

4. A boldogságot nem lehet megvásárolni, de az öltözködés boldoggá tehet

„A divat nemcsak szebbé teszi a nőket, de visszaadja az önbizalmukat is.”

Amikor egy nő vásárolni indul a barátnőivel, nem egyszerűen csak lecserél egy régi ruhát egy újra, hanem egy kicsit szebbé és egy kicsit boldogabbá is válik.

5. Ne becsüld alá az ápoltság erejét

„Ha egy nő ápolja a testét, mindig talál valakit, aki nerc bundát vegyen neki.”

Azt mondják, hogy egy nőt nem kényeztetnek, akkor saját magát kezdi kényeztetni, mert minden nőnek arra van szüksége, hogy nemcsak belülről, de kívülről is szép legyen, ehhez pedig gondoskodásra van szükség.

6. A szépséghez nincs szükség áldozatokra, csak boldogságra

„Ahhoz, hogy egy nő szép legyen, elég egy fekete pulóver, egy fekete szoknya és oldalán egy szerető férfi.”

Mire van szüksége egy nőnek ahhoz, hogy boldog legyen? Van, akit egy hatalmas gardrób sem tesz boldoggá, mások már egy új ruhának is örülni tudnak. A ruhásszekrény méretének semmi köze nincs sem a boldogsághoz, sem az eleganciához.

7. A szerelem fontossága

„A legszebb ruhadarab, amit egy nő hordhat, annak a férfinak az ölelése, akit szeret. Mindazok számára pedig, akiknek ez hiányzik, ott vagyok én.”

Ez a kijelentés elég sok nemtetszést és vitát váltott ki, mert egyesek szerint arra utal, hogy csak azok a nők figyelnek oda az öltözködésükre, akiket nem szeretnek.

8. A ruhatár nem csekélység

„A ruhatár igazi életstílus.”

Megvásároljuk azokat a dolgokat, amikben leéljük az életünket, és sajnos, egy pár cipő néha tovább tart, mint egy emberi kapcsolat.

9. A farmernadrág nemcsak egyszerű nadrág, hanem életfilozófia

„Bárcsak én fedeztem volna fel a farmert: a leglátványosabb, a legpraktikusabb, a legfesztelenebb és közönyösebb ruhadarabok. Van kifejezésük, egyszerűségük, szexuális vonzerejük- minden, amit a ruháimtól elvárok.”

Farmernadrágot mindenki visel: felnőttek és gyerekek, nők és férfiak, újítók és konzervatívak, ráadásul minden évszakban. Ez a viselet nemcsak kényelmes, de stílusos is.

10. Többet érdemelsz

„A ruháimat olyan nőknek terveztem, akik megengedhetik maguknak, hogy 40 bőrönddel utazzanak.”

Ha kinyitjuk a ruhásszekrényt, néha bűntudatot érzünk a ruhák mennyisége miatt, máskor meg elszomorítóan üresnek találjuk azt. Nincs aranyközépút. De bárhogy is legyen, mindig a minőségre kell törekednünk.