10 gyerekneveléssel kapcsolatos hiba, amit a szülők rendszerint megbánnak utólag

Minden szülő a lehető legjobb életet szeretné biztosítani gyermekének. Azért dolgozunk, hogy mindent megkaphassanak, amit csak szeretnének, és azért hozunk szigorú szabályokat, hogy ne a saját kárukon kelljen megtanulniuk az élet legfájdalmasabb leckéit.

Bár minden családban más és más nevelési módszert alkalmaznak a szülők, akad valami, ami minden szülőben közös: mégpedig az, hogy vannak dolgok, melyeket utólag visszanézve bizony másképp csináltak volna a gyermekük nevelését illetően. Az alábbi cikkben most a legtipikusabb ilyen utólag megbánt hibákat gyűjtöttük össze.

Egy kisgyermek viszonylag gyorsan nő aprócska kisbabából felnőtt, önellátó személlyé. Azt pedig, hogy a felnőtt éveiben mennyire tartja majd a kapcsolatot a szüleivel nagyban befolyásolja az, hogy a szülők mennyire kommunikáltak vele gyerekkorában. Bár egy gyermek esetlen és olykor egyenesen zagyvaságnak tűnő kérdései gyakran fárasztóak lehetnek egy szülőnek, nem árt szem előtt tartani, hogy nincs lehetőségünk visszaszerezni az elveszett időt, épp ezért ha nem fordítunk elég figyelmet arra, hogy ne csak fizikailag, de mentálisan is közel kerüljünk a gyermekünkhöz, talán sosem lesz lehetőségünk erre a későbbiekben.

A tudósok bebizonyították, hogy az egészségünk szempontjából (mind erkölcsi mind fizikai értelemben) nélkülözhetetlen az ölelés. Bár nyilvánvalóan nem a tudományos indokok miatt döntünk úgy, hogy megöleljük-e a gyermekünket vagy sem, mégis sok szülő nem fordít kellő figyelmet a gyermeke ölelgetésére. Ennek leggyakoribb oka, hogy a szülők elavultnak vagy épp túlértékeltnek tartják az ölelés jelenségét, pedig rendkívül nagy szerepe van arra nézve, hogy a későbbiekben a gyermek hogyan kötődik majd a szüleihez.

10. Nem élvezték a kommunikációt a gyermekükkel.


9. Nem ölelték elég gyakran a gyermeküket.


8. Nem csináltak elég fotót és videót a gyermekükről.


7. Nem írták le gyermekük első szavait.


6. Nem játszottak velük elég kreatív játékot.


5. Túl szigorúak voltak.


4. Nem vették figyelembe a gyermekük véleményét.


3. Nem tették elég boldoggá a gyermeküket.


2. Túl gyakran követték mások tanácsait.

1. Nem voltak a gyermekükkel életük legfontosabb pillanatainál.