A rossz emberek mindig a rosszat látják meg másokban is

A rossz emberek a környezetükben is azt látják meg, ami tulajdonképpen önmagukban létezik.

Te is találkoztál már olyan emberrel, aki meg volt róla győződve, hogy mindenki folyamatosan terveket sző valaki más ellen?

Ezek az emberek azért ítélnek meg így mindenkit, mert tulajdonképpen a saját erkölcsi értékeiket vetítik ki a világra. Más szavakkal, önmaguk tükörképét látják másokban. Azt veszik észre a környezetükben, ami tulajdonképpen bennük magukban rejlik. Saját gyenge pontjaikat tulajdonítják más embereknek.

A kivetítés egy tudatalatti védekezési mechanizmus, amelyet valamilyen személyiségzavar, például nárcizmus vált ki. Ennek hatására az illető éppen azt látja másokban, amit saját magában nem akar tudomásul venni.

Ha például egy nárcisztikus ember azt látja, hogy valakinek sikertelen a kapcsolata, gúnyt űz az illetőből, hogy rossz fényben tüntesse fel, miközben ő maga is a válás szélén áll.

Ez a trükk segít a nárcisztikus személyiségnek, hogy jobban érezze magát, mert a saját kudarcait és bizonytalanságát másokra vetítheti.

A védekezési mechanizmusok olyan stratégiák, amelyeket a tudatalattid fejleszt ki. Ezek megóvják a tudatodat az olyan gondolatoktól vagy érzelmektől, amelyeket kellemetlennek vagy elviselhetetlennek tartasz.

Csak választás kérdése. De akár használod ezeket a védekezési mechanizmusokat, akár nem, fel kell készülnöd rá, hogy megpróbálj a függöny mögé, önmagadba nézni.

De ez a belső keresés, annak felismerése, hogy „én vagyok a probléma”, nem könnyű feladat, és a rossz emberek számára csak még nehezebb.

Valójában a legtöbbjüknek nincs elég ereje ahhoz, hogy feltegyék maguknak ezt a lényeges kérdést: vajon én vagyok a felelős az életemben megjelenő problémákért?

Tehát, ha időnként azt kérdezed magadtól: „vajon én hibáztam?”, vagy: „talán túl kemény voltam ma?”, és nem másokat, vagy a körülményeket hibáztatsz mindenért, akkor nincs miért aggódnod. Ez azt jelenti, hogy nem hiányzik belőled az együttérzés, és időnként hajlandó vagy elfogadni, hogy te vagy a felelős a saját kudarcaidért, és csak néha fordul elő, hogy meggondolatlanul viselkedsz az emberekkel. Forrás