Rovarokból készítenek vajat belga kutatók, hamarosan ez kerülhet a süteményekbe

A belgiumi Ghent Egyetem kutatói, tesztelik a rovarlárvák zsírját a jól megszokott tehéntejből készült vaj pótlására, melyet akár kekszek és sütemények hozzávalójaként használnának, – és azt állítják, hogy ez a fajta vaj sokkal környezetbarátabb, mint a tejtermékek.

A fehér kötényes kutatók a „fekete katona” légylárvákat (Hermetia Illucens, egy meglehetősen közönséges faj) vízben áztatják, majd mixerbe helyezik, hogy lágy, szürke darabokká váljanak, majd egy konyhai centrifugát használnak a „vaj” kiválasztására.

“Van néhány pozitív szempont a rovar-összetevőkkel kapcsolatban. Fenntarthatóbbak, mivel a rovarok, kevesebb erőforrást használnak, mint az állatok, hatékonyabbak az élelmiszer-átalakításban, és kevesebb vízre van szükségük a vaj előállításához.” – mondta Daylan Tzompa Sosa.

A kutatók szerint a fogyasztók nem észleltek különbséget az ízekben, amikor az általuk elfogyasztott süteményekben a vaj mennyiségének negyedét rovar zsiradékkal helyettesítették.

Ugyanakkor furcsa ízről számoltak be, amikor a vaj és a rovarzsír aránya 50:50 volt, és azt mondták, hogy nem vennék meg a boltokból ezeket a süteményeket.

A rovarok fontos forrásai a fehérjének, a vitaminoknak, a rostoknak és az ásványi anyagoknak. A kutatók egész Európában új módszereket keresnek a környezetbarátabb és olcsóbb élelmiszerek előállítására, az eddigi hagyományos fajtákhoz viszonyítva.