Egy ausztrál iskolában kerékcserére és az olajszint ellenőrzésére tanítják a lányokat

Egy Sydney-i iskolában az autó karbantartásának alapjaira tanítottak tizenéves lányokat.

A dolgok sokat változtak az elmúlt évtizedekben, és a nők ma már nem a férfiak által uralt világban élnek. Ez nemcsak jogi egyenlőséget jelent, hanem azt is, hogy a felelősségvállalást és a feladatokat is meg kell osztanunk, az oktatási rendszernek pedig fel kell zárkóznia ehhez a dinamikához.

A fiatal lányoknak függetlennek, felkészültnek és magabiztosnak kell lenniük, és egy ausztrál iskola úgy döntött, segít nekik ebben, ezért megtanították nekik az autó karbantartásának fontosságát.

A Stella Maris College egy katolikus lányiskola, ahol egy workshoppon az autó karbantartásának alapjaira tanítottak 16-17 éves lányokat. Megtanították őket például kereket cserélni, ellenőrizni a gumiabroncs nyomását, az olaj és a hűtőfolyadék szintjét.

A diákok ugyanakkor arra vonatkozóan is kaptak tanácsokat, hogy mi a teendő egy balesetben.

A workshoppot tartó Galmatic cég honlapján a következő ismertető áll:

„Gyakorlati autó-karbantartó műhelyeinken és online tanfolyamainkon segítünk az ausztrál nőknek és tinédzsereknek abban, hogy kényelmesebben érezzék magukat a volán mögött.”

„Az elsődleges cél, hogy a tizenévesek jól érezzék magukat a volán mögött. Végül is elég nagy járműveket vezetnek, amik sokba kerülhetnek, ha nem tartják karban megfelelően.

Nem győzzük hangsúlyozni a diákjainknak, hogy soha nem szabad figyelmen kívül hagyni semmilyen problémát az autójukkal, a saját biztonságuk érdekében mindig meg kell oldaniuk azt.” – mondta a Galmatic igazgatója, Eleni Mitakos.

Az iskola igazgatóhelyettese elmondta, hogy három, körülbelül 40 diákból álló csoportot szerveztek, a visszajelzések pedig rendkívül pozitívak voltak.

„A Galmatictól érkező hölgyek nagyon türelmesek és alaposak voltak a magyarázataikban.” – mondta az igazgatóhelyettes, és hozzátette, az egész tantestület úgy érzi, a workshop jó ötlet volt, mivel a lányok hasznos készségeket sajátíthattak el a segítségével.

„Fontos volt azt is megmutatni a lányoknak, hogy képesek saját maguk kezelni a helyzeteket, ha úton vannak, és nem kell másra támaszkodniuk.” – tette hozzá.

A tanfolyam a diákok körében is népszerű volt, és az ötletet általában véve mindenhol jól fogadták. A legtöbben ugyanis úgy gondolják, hogy manapság a fiataloknak releváns készségeket kell elsajátítaniuk, és az autó karbantartásának ismerete éppen olyan fontos, mint a főzés, a varrás, vagy éppen az adózás mikéntjeinek elsajátítása.