A gyümölcs, amelyet ha megkóstolsz örökké szerelmes leszel az ízébe!

Az Ázsiában őshonos gyümölcs szerencsére nálunk is könnyűszerrel beszerezhető, főleg ilyenkor, a téli időszakban van szezonja. Sokkal édesebb, mint a grapefruit, ízletes és számos jótékony egészségügyi tulajdonsággal rendelkezik.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Számos formában fogyasztható, nyersen gyümölcsként, de használhatjuk csak a levét, vagy a gyümölcs húsát nyersen salátákhoz keverve, pácok készítéséhez.

Egy kifejlett pomelo példány akkora, hogy az egész család jól lakhat egyszerre belőle. Én annyira szeretem, hogy akár egy ültemben meg tudnék enni egy egészet. De lássuk mi mindenre jó a pomelo.

1. Alacsony zsírtartalom és kevés kalória

A pomelo élen jár a diétás élelmiszerek listáján, hiszen 0%-os a zsírtartalma és száz gramm gyümölcs csupán 36 kalóriát tartalmaz. Érdekes, hogy a 30’-as években a hollywoodi sztárok körében az egyik legkedveltebb a pomelot és más citrusokat tartalmazó diéta volt. Egy olyan enzimet tartalmaz, melynek hatására valósággal leolvad a zsír. A pomelo, akárcsak a grapefruit nagyon sok rostot tartalmaz, a gyümölcs 8%-a rost, így segíti a vastagbél megfelelő működését, és közben jóllakottság érzéssel tölt el.

2. C-vitamin forrás

A citrusfélék általában nagyon sok C-vitamint tartalmaznak, és ez alól a pomelo sem kivétel. A megfelelő mennyiségű C-vitaminnal hatékonyan küzdhetünk a szervezetben fellépő fertőzések, vírusok és a szívroham ellen is. Tisztítja az ereket, és szabályozza a vérnyomást.

3. Rostokban gazdag

Szakértők szerint a citrusfélék képesek megakadályozni a vastagbélrák kialakulását, mivel olyan hatóanyagot tartalmaznak, mely nem engedi a beteg sejtek növekedését. A pomelo nagy mennyiségű rosttartalma miatt hatékonyan méregteleníti a szervezetet, javítja az emésztést, és egészségesen tartja szerveinket.

4. Megőrzi a szív egészségét

A pomelo 410 mg káliumot tartalmaz, mely a C-vitaminnal együtt fontos szerepet játszik a szívbetegségek megelőzésében. Számos fontos ásványi anyagot tartalmaz, így kiegyensúlyozottá teszi a vérnyomást is. Magas pektintartalma miatt pedig hatékonyan tisztítja az artériákat.

5. Késlelteti az öregedést

Olyan antioxidánsokat tartalmaz, mely segítségével késlelteti az öregedést, és véd a krónikus betegségek ellen. Tartalmaz egy bizonyos spermidin nevű vegyületet, mely segít helyreállítani a bőrsejtek egészségét, így késlelteti az öregedést.

6. Legyőzheti a rákot

Mivel a gyümölcs héja leginkább nagy mennyiségű bioflavonoidot tartalmaz, segítségével könnyebben megelőzhetjük a mellrák és hasnyálmirigyrák kialakulását. Illetve, megállítja a már kialakult rákos sejtek terjedését.