Nincs mentség arra, ha palackozott vizet iszol!

A modern világ egyik legjelentősebb környezetszennyezési problémáját kétségkívül a műanyag jelenti. A különféle műanyagok eltérő sebességgel bomlanak le, de az egyszer használatos műanyag vizes palack lebomlása átlagosan 450 év. A szelektív hulladékgyűjtőbe dobott palackok 90%-át nem hasznosítják újra, és a polietilén-tereftalát (PET vagy PETE) felhasználásával készült termékek soha nem bomlanak le.

Míg a műanyag szívószálakat sok helyen betiltották, és az élelmiszerboltok is sok esetben eltávolítják a műanyag zacskókat a kínálatukból, addig az egyszer használatos vizes palackok eladása csak tovább növekedett. A palackozott víz a legsikeresebb ital az Egyesült Államokban, 1978 óta minden más italnál jobban növekedett ez az ágazat, és úgy tűnik, a folyamat továbbra sem lassul.

A Coca-Cola egymás után két évben is a világ legnagyobb műanyag-szennyezője lett, és a cég kijelentette, hogy nem szándékoznak leállni az egyszer használatos palackok gyártásával, mert az emberek továbbra is ezeket akarják.

A palackozott víz a korunk legnagyobb marketingátverése

A New York Times-nak írt cikkében Mohammid Hanif kifejtette, hogy a palackozott víz korunk egyik legnagyobb marketinges átverése, és, hogy „a piacon elérhető palackozott vizek tömege tanúsítja azt a tényt, hogy az emberek rászedhetők, és bármit hajlandók megvásárolni.”

Az amerikaiak évente megközelítőleg 42,6 milliárd 1 literes palackozott vizet vásárolnak, és fejenként mintegy 100 dollárt költenek el rá.

Ennek hajtóereje a „luxus” vízmárkák egyre növekvő népszerűsége, amelyeket íz alapján ugyan képtelenség megkülönböztetni a hagyományos vizektől, de kétszer, vagy akár háromszor annyiba is kerülhetnek. A legtöbb cég a víz „különleges” eredetével indokolja a borsos árakat, A Frequency H2O nevű cég például azt állítja, hogy vizük valóságos „életelixír”, míg egy másik cég, a Svalbarði, 90 dollárt kér egy palack vízért, amelyet olvadó jéghegyekből nyernek ki.

Miért vásárolnak az emberek palackozott vizet?

Természetesen vannak olyan területek a világon, ahol a csapvíz káros lehet az egészségre. A nyugati világ számára azonban nem áll fenn ez a probléma, itt más szempontok kerülnek előtérbe.

Vannak, akik egyszerűen azért vásárolnak palackozott vizet, mert kényelmes. Ahogyan a Coca Cola szóvivője is kifejtette, az emberek szeretik a műanyag palackokat, mert könnyen visszazárhatók és könnyűek is.

Azonban a kanadai Waterloo Egyetem kutatói 2017-ben közzétettek egy tanulmányt, amely megállapította, hogy az emberek elsősorban félelemből vásárolnak palackozott vizet. A tanulmány azt állítja, hogy a palackozott vizet az emberek a jóléttel, egészséggel hozzák kapcsolatba, és ennek megvásárlásával ellensúlyozhatják halálfélelmüket. Ez az egzisztenciális félelem irracionális döntésekre késztetheti az embereket, hiszen tudat alatt ilyen gondolatokkal nyugtathatják magukat: „Hogy is halhatnék meg, ha ilyen egészséges döntéseket hozok?”

Nem sokat segítenek a helyzeten a különböző termékek marketingkampányai sem, amelyek az alapvető pszichológiát használják arra, hogy meggyőzzék az embereket, jó döntést hoznak a palackozott vizek megvásárlásával, holott a valóságban semmivel sem lennének egészségtelenebbek, ha csapvizet innának.

Az igazság az, hogy a palackozott vizek csaknem fele valójában egyszerű csapvíz, amiért a gyanútlan fogyasztók háromszoros árat fizetnek.

Ezenkívül az előállításuk is sokba kerül. Az Environmental Research Letters folyóiratban megjelent tanulmány szerint a palackozott víz előállításához évente 32–54 millió hordó olajra van szükség. Ez magában foglalja azt az energiát, amely nemcsak a palackok elkészítéséhez, hanem a tisztításhoz, feltöltéshez, pecsételéshez és címkézéshez, valamint természetesen a szállításhoz szükséges.

Tegyünk szívességet a természetnek: ne vásároljunk palackozott vizet, ha nem feltétlenül szükséges. Használhatunk például újrafelhasználható palackokat. Ezt bármikor megtölthetjük vízzel, és semmivel som okoz több kellemetlenséget, mintha egy műanyag palackot hordanánk magunknál, arról nem is beszélve, hogy hatalmas szolgálatot teszünk vele a Földnek, és még spórolhatunk is vele.

Forrás