Az egyik legfoglalkoztatottabb filmszínésznőnk volt…

…de pert nyert a Filmgyártó Vállalat ellen… Addig szinte nem is készült film nélküle…

Budapesten született 1942. június 4-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett színésznő.

Béres Ilona 18 éves koráig a KISZ Központi Művészegyüttesében volt színjátszó, majd jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára.

Osztályvezető tanára Pártos Géza lett. Osztálytársa volt Polónyi Gyöngyi, Torday Teri, Halász Judit, Szegedi Erika. Már a főiskolán felfedezték a filmesek, különlegesen kifejező, csodálatos arcát, egyéniségét.

Két évet Debrecenben töltött, majd átszerződött a Madách Színházhoz. aztán a Nemzeti, majd a Vígszínház tagja lett.Olyan hatalmas szerepekben játszott, mint a Kakukkfészek Főnővére, melynek előadása napján már reggeltől csak a szerepre tudott gondolni, vagy Szegeden Bánk Bán

Melindáját a Szabadtéri játékokon olyan partnerekkel, mint Bánk szerepében Latinovits Zoltán, Vagy Biberachként Mensáros László, Gertrudis szerepében pedig Ronyecz Mária.

Játszott az Ahogy tetszikben is, kétszer is volt Rosalinda. Imádja a színházba járást, kifejezetten szerette a bábszínházi előadásokat.

Béres Ilona bár a hatvanas években az egyik legtöbbet foglalkoztatott, kivételes megjelenéssel, és egyéni, szép hanggal rendelkező színésznő volt, az Egy szerelem három éjszakája c. film forgatásakor olyan helyzetbe került, úgy mondták – baleset – ami miatt beperelte a Filmgyártó Vállalatot.

A bíróság neki adott igazat, de utána a filmesek hosszú ideig nem foglalkoztatták.  De nem áltatta magát, hogy ez a konkrét ok, nyilván más is közrejátszott ebben. Viszont rengeteget rádiózott már akkor is, és szinkronizált. Színházi bemutatóinak száma rengeteg, olyan filmekben szerepelt, mint

Az aranyember, Hattyúdal, Álmodozások kora, A kőszívű ember fiai, Egy szerelem három éjszakája, Macskafogó, Elveszett illúziók… Csodálatos hangja miatt tökéletes szinkronszínész, Jeanne Moreau, Simone Signoret, Sophia Loren szinkronhangja is volt…

És persze a rádióban azóta is sokat szerepelt. Első férjéhez még diplomaosztójakor ment hozzá, de aztán Bessenyei Ferenc miatt el is vált.

Aztán jött 1973, amikor hozzáment férjéhez, és ez a kapcsolat valóban holtomiglan-nak bizonyult.