Tudod-e, mit jelent a hajóvonták találkozása tilos?

Ma Budapesten hosszú dugóban ücsörögtem az autóban a rakparton és néztem, ahogy hajók, uszályok “futkostak” a Dunán. Eszembe jutott a nagypapám, akinek volt egy igazi rigolyája.

Ha cigánygyerekek is potyogtak az égből, ő akkor is minden reggel, délben és este meghallgatta a rádió időjárásjelentését, amelyben felsorolták, mely megyeszékhelyen milyen az idő és hány fok van, majd a legfontosabb paramétereket feljegyezte egy erre a célra nyitott határidő naplóba. És délben ilyenkor volt egy olyan etap, amely felsorolta a magyarországi folyókra jellemző információkat. Közöttük a számomra, gyerekként megfejthetetlen mondatot, ami így hangzott: “hajóvonták találkozása tilos”.

Visszatérve nagyapira, nagy ritkán előfordult, hogy a szent időpontban nem tartózkodott otthon, olyankor mindig megvolt a helyettes a családban, aki egy feljegyzetelte neki a hőmérsékleti információkat. Mindig Budapest, Szeged és Szombathely érdekelte. Budapest azért, mert az a főváros, Szeged azért, mert ott éltünk-élünk, Szombathely pedig azért, mert az van legközelebb Kőszeghez, ahol pedig sok-sok évig éltünk. Így nézett ki a naplóbejegyzés mindig:

Dél

Bp: felhős, szeles, 23 fok

Szeged: viharos, napsütéses 27 fok

Szombathely: esős, szeles 21 fok

Volt, hogy én írtam le az infókat 8-10 évesen, mert én voltam odapakolva a rádió mellé, de én nem írhattam bele a naplóba, oda csak ő írhatott. Kis cetlire, vagy az újság szélére írhattam és amikor ő megérkezett, bemásolta a könyvébe. Közel húsz évig ragaszkodott ehhez a dologhoz, szerintem 5-6 naplót tele is írt, mert nem ragaszkodott a dátumokhoz, egy határidő naplót kb 3 évig használt, mert az csak erre szólt.

Elkalandoztam, elnézést érte. Szóval a hajóvonták találkozása tilos…

Gyerekként sejtheted, hogy nem értettem. A muris az volt, hogy anyám és a nagyapi sem tudta, pontosan mi ez. Én pedig igazából nagyon sajnáltam szerencsétlen, magányos hajóvontákat, hogy senki nincs, aki megkérdezi, hogy vannak, meg mizújs velük, mert tök antiszoc. dolog, hogy nem találkozhatnak más hajóvontákkal. Szerintem sajnáltam őket..

Mi a túró az a hajóvonta?

Hajóvonta: a vontatóhajóból és a mellékötött vagy utána akasztott úszóegységek összessége. (forrás)

És miért is tilos találkozniuk?

Folyamszűkület esetén tilos a találkozásuk, mivel nem férnek el egymás mellett, vagy a kis helyen a nehéz irányíthatóság miatt könnyebben fordul elő baleset.

Te tudtad?