Retro emlékek: Montágh Imre, aki az országot tanította meg beszélni

Tudod, néha sajnálom a mai gyerekeket. Hogy nekik nincsenek olyan tanítómestereik, mint nekünk voltak. Pedig mennyire hiányzik a mai televíziózásból – sajtóból egy Öveges professzor, akinek kísérleteit tátott szájjal bámulták a hatvanas években. Egy Rockenbauer Pál, akivel együtt kirándult az ország és elindult egy úton.. És ott volt Montágh Imre, gyógypedagógus, logopédus, aki beszélni tanította az országot.

Nem túlzás. Ha Montágh Imre megszólalt, a televízió előtt mindenki vele együtt artikulált, tátogott és igyekezett minél gyönyörűbben és büszkébben formálni a szavakat.

Montágh Imre élete és halála bármilyen film alaptörténete lehetne. Főúri családba született 1935-ben, zsidó származása miatt viszont gyerekként megjárta a haláltábort, majd a második világháború után nem várta őt más, mint a nyomor és a nincstelenség.

Már tizenöt évesen dolgozott, munka mellett érettségizett le, s szerzett diplomát a gyógypedagógiai főiskolán. Nem titkolt álma az volt, hogy színész lehessen, de annál sokkal többet ért el. Ő lett a kapocs a színészek és a magyar nyelv, a beszéd, a szavak között. Számtalan híres és elismert színművész pályáját indította el.

Én gyerek voltam a nyolcvanas években, én Montágh Imre nevét az akkori televíziós műsorokból ismertem. Meg ismertem a Juditot, aki már kamasz nagylány volt, az anyám ismerősének gyereke, de a Juditot nagyon irigyelte mindenki, mert őt tanította a Montágh Imre.

Mutatok egy korabeli televíziós felvételt, nézd csak, mennyire bájos, ahogyan figyelik a tanár urat a gyerekek. Ez a youtube-on található 10 perces filmecske egy tíz részből álló sorozat, szerintem ha van a környékeden gyerek, játszd le neki a felvételeket. Megéri.

Montágh tanár úr halála megrendítette az országot, ráadásul egy végtelenül furcsa baleset áldozata lett. Autója kézifékjét elfelejtette behúzni, az autó elszabadult, belökte Montágh Imrét egy árokba és rá is zuhant.

Két héttel később hunyt el.

Ennek immár több, mint harminc éve, így ma már generációk váltak felnőtté, akik későbbi években születtek, mint amikor ő elhunyt.

De fontos missziónak tartom, hogy ismerje meg őt az is, aki fiatalabb, így nem az ő műsorain nőtt fel.

szerző: Bouvet Forrás