Ő az a színészünk, aki egyetlen kitüntetést sem kapott, mégis máig nagy kedvencünk

Kiváló színész volt, rengeteg hiteles alakítással ajándékozott meg bennünket. Mellette jó, “egyszerű ember”, és csodálatos apa.
Szatmárnémetiben született 1906. március 11-én, és Budapesten, 1984. november 22-én halt meg. Ő volt az a színész, akit minden kitüntetés masszívan elkerült, mégis az egyik legkarakteresebb, és legkedveltebb színész volt. Felejthetetlen alakításokat hagyott hátra.

Bánhidi László Mudris Lászlóként született, Mudris Antal János kataszteri mérnök fiaként. Apai nagyanyja után vették fel a Bánhídi nevet 1908-ban.  Két testvére volt, az egyik gépészmérnök, repülőgéptervező lett, a másik pedig festő. Eredetileg papnak készült, de aztán meggondolta magát és jelentkezett a Színművészeti Akadémiára, ahova fel is vették, és 1928-ban diplomát szerzett.  Játszott Pesten, Kassán, Ungváron, Munkácson, majd visszatért Pestre.  Nyugdíjas korában is rendszeresen játszott.

Rengeteg filmben játszott, a közönség mégis Matula bácsiként, meg az Indul a bakterház Konc bácsijaként emlékezik rá. Aztán ott a Kemény kalap…, vagy a Pogány Madonna, lehet szentségtörés, de én ez utóbbira tényleg miatta emlékszem.  Szinte minden igazi közönségfilmben szerepelt.
Főiskolán Balázs Samuval járt egy osztályba.  Pest majd minden színházában játszott, hatalmas szerepekben, Volt Tiborc,  szerepelt a Rozsdatemetőben, a Nevető ember balladájában, a Svejkben, Vörös és feketében, 12 székben.

1938-tól filmezett: Pillanatnyi pénzzavar, Egy bolond százat cssinál, Ének a búzamezőkrl, Talpalatnyi föld, Úri muri, Lúdas Matyi, Civil a pályán, Föltámadott a tenger, Rákóczi hadnagya, Hintónjáró szerelem…. képtelenség felsorolni őket.

De ott voltak a tévéfilmek is, a Tüskevárral és a Kincskereső kisködmönnel az élen, a Bors, Egy óra múlva itt vagyok, A fekete város, Rózsa Sándor, Az öreg bánya titka, Sólyom a sasfészekben, Keménykalap és krumpliorr…  Hetek kellenének, hogy végignézzük őket.
És megannyi hiteles alakítás mellett egyetlen kitüntetést sem érdemelt…

És ő marad az “igazi” Matula bácsi, a regény tévéfeldolgozása egyelőre úgy néz ki, hogy etalon marad, és ehhez keményen hozzájárul az ő hiteles alakítása. Fotó: Filmkocka, Youtube.com, Pinterest.com

Forrás