Na mire jó a gyöngytyúk? :)

Persze azon kívül, hogy fogyasztása rendkívül egészséges? Kiváló házőrző…

Tanyán általában szabadon tartják, ott nem a gyors növekedésre mennek, hanem az ízletességre.. Ahol nagy terület van, ahol elkóborolhat, összeszedi magának az élelmet, alig kell pótolni valamit.

Nem igazán kell félni tőle, hogy valaki “meglovasítja” őket, mert rettenetesen félősek.

Az első neszre védett helyre repülnek, vagyis fel a fák tetejébe.

Akár kapirgálás, akár bóbiskálás közben valaki, vagy valami megzavarja nyugalmukat, akkor éktelen  káricsálásba kezdenek, ami jelzi azonnal a gazdának, hogy idegen tartózkodik a területen. Rosszabb, mint egy riasztó.

Úgyhogy ahol gyöngyös van az udvaron – bár sokszor csapnak látszólag fölöslegesen hatalmas hangzavart – egy biztos, rossz szándékú ember nem igen teszi be a lábát az udvarra úgy, hogy arról a háziak ne tudjanak.

Ha úgy tartja kedvük elrepülnek akár hosszabb távra is, de mindig visszatérnek.

Csibéi ennivalóan szépek, szépek, csíkosak, hisz háziasított, de valahol a génjeiben még mindig vad madár. Nem adta fel egyéniségét.

A csirkét be lehet csapni, fűtéssel tojásrakásra rá lehet venni, a gyöngyöst nem. Ők hajszálpontosan megérzik, mikor van itt az ideje.

Manapság is élnek vadan is, a magyar fajta parlagi névre hallgat.

Lassan fejlődik – bár manapság már ilyen-olyan hibridekkel gyorsítják a folyamatot – de aki tartott állatot valaha az tudja, hogy az eredeti fajta bármiből – ha kisebb is, csúnyább is valamivel, és akár több idő a felnevelése – de ha elérkezik az idő, akkor a ráfordított energia meghálálódik, hisz amilyen kicsi kifejlett korára, amennyivel csúnyább megtisztítva mint egy húsos hibrid csirke – annyival finomabb.

Zsír semmi, parázs hús – hisz sportolt egész életében – jobb mint a csirke, jobb, mint a pulyka, olyan, mint a fácán.

Csak hát a magyar azt szereti, ha egy vágásból több kiló hús van az asztalán – ez pedig egy gyöngytyúknál lehetetlen.

Aki pedig nem vágna le egyet sem közülük, annak is érdemes tartania – főleg, ha van hozzá területe, és a szomszédai sem érkeznek vasvillával, ha netán a gyöngyösök hangzavart csinálnak. 🙂

Fotó: Agroinform.hu Forrás