Mennyi só kell egy húsleveshez, mennyi egy pörkölthöz?

Mennyi paprika, és hány hagyma kell?

Ha ma ezen problémázol ne izgulj, pár év és már érzéssel főzöl.

Eleinte mindannyian szembesülünk ezzel a hatalmas kérdéssel – később aztán a gyakorlat megteszi hatását kinél már korán, másoknál lassabban…  Eleinte egy rizset, vagy egy tésztát is elég főzve összehozni, aztán már csak nevetünk korábbi szerencsétlenkedésünkön.

Azt mindenki tudja, hogy az se jó egy ételnél, ha kevés benne a só – amúgy nemcsak az ételnek nem jó, hanem a szervezetünknek sem – és az se, ha túl sok.

Na de mennyi az annyi?

Régen úgy gondoltam, hogy ezt grammra kéne tudni. Idővel aztán rájöttem, hogy pusztán nagyjából. Mert úgyis sok minden befolyásol.

Annak idején megkérdeztem egy hentest: egy kiló húshoz hány deka só kell…? 

Ezt könnyű megjegyezni: az átlag az egy evőkanálnyi. Ez 2 dekányi.

No persze nem úgy kell elgondolni, hogy apa hatalmas “levesevő kanalával”, hanem egy átlagossal az evőeszközös fiókból. És nem is púposan, hanem csak átlagosan.

De mennyi kell egy leveshez, ami hússal készül? Ha tisztán sózzuk, vagyis nem teszünk bele ételízesítőt, és még zöldség sincs benne, akkor 2 liter vízhez 1 evőkanál só szükséges.

Ha édes levest készítünk, akkor nyilván jóval kevesebb, ha szárazbab levest, vagy rengeteg zöldségest, akkor majd több megy bele, hisz a zöldség és bab sok sót felvesz.  Viszont az alap a fenti mennyiség, a pótlást mindig kóstolás után rakjuk bele, mikor már a zöldség is majdnem kész.

Ugyanilyen aránnyal sózunk, esetleg egy mákszemmel kevesebbel, ha tésztát főzünk ki, főleg a sós ételekhez.

Ám ha édeshez, mákoshoz, dióshoz készítünk főzővizet, akkor sem árt a só, sőt kell, mert sokkal ízletesebb lesz az étel. (és kevesebb cukor kell)

Aztán persze vannak olyan dolgok, amik változtathatják az arányokat.

Például, ha pörköltet főzünk, és jó sok hagymát rakunk bele, meg paprikát akkor valószínű, hogy majd még utána kell sózni, de kóstolgatni amúgy sem árt, sőt kell is.

Ha utálod a kóstolgatást, mert milyen az, hogy beleeszik valaki az ételbe, akkor használd a következő módszert: Egy kanál a kóstolásra, egy pedig az étel kivételére a kóstoláshoz. Az egyikkel kiveszed, beleöntöd a másikba, ami a konkrét ízleléshez kell, így az egész egy higienikus folyamattá válik, senki sem köthet bele.

De térjünk vissza az arányokhoz.

Sokszor gond még a fűszerpaprika mennyisége. 

Ez általában ugyanúgy aránylik, mint a só, vagyis egy kiló hús, egy kanál paprika. Persze ahány ház, annyi szokás.

Ez az arány arra való, hogy a paprikáson tényleg látszódjék, hogy paprikával készült, ne csak a tetején úszkálgasson néhány piros szemcse.

Sokan többet használnak – én is – de vannak akik kevesebbet.

A hagyma egy olyan növény, amiből nem lehet elég, persze mindenki másképp használja ezt is. Van aki azt mondja, csak kicsit rak az ételbe, mert édesít. Szerintem ez nincs így, egyszerűen sózni kell, ráadásul ez is hozzájárul ahhoz, hogy jó szaftja legyen az ételnek.

Ha viszont azt nézzük, hogy  milyen aránnyal lesz olyan igazi jó ki szaftja a húsnak, nem lötyi-pötyi, hanem minden staubolás nélkül sűrű, és finom, akkor egy kiló húsra nyugodtan számolhatsz 20-25 deka hagymát.

És ha pörköltöt készítesz csak akkor rakj rá vizet, ha nagyon fontos. Sokkal finomabb, ha nincs rajta, vagy csak minimális vízzel főzöl.

Apróra vágd a hagymát, és sose pirítsd meg, csak üvegesre…

Fokhagyma mennyisége is változó, de egy kiló húsnál  3-4 gerezddel már egész jó eredményt érsz el. Persze ha nem vágod fel, csak megtisztítod, és beledobod az ételbe, akkor alig fog érződni az íze. Ha összetöröd, vagy apróra darabolod, akkor viszont szépen kijön az aromája. És akár kevesebbel is beéred.

Ha sült húst készítesz, egyszer próbáld ki, hogy vagy egy egész fokhagymányit pucolj meg, és dobd csak a hús mellé, szépen megfő majd az egésszel, sülöget, és a szaftban valami fantasztikus lesz az íze.

Bors mennyiségét étele válogatja. Meg a mi ízlésünk.  Van, ahol markánsan érződni kell, pld. sokan úgy szeretik a káposztás cvekedlit, van, ahol meg csak egy kis kunszt, csak egy kis kiegészítő, például pont a pörköltnél.

A káposztás kockánál ezért jobb, ha beleteszed az alapot, ami mindenkinek jó, ha valaki borsosabban szereti, az majd megszórja magának.

Egy biztos: nagyon egészséges fűszer, nem kell tőle félni.

Fasírtba kilónként egy jó kávéskanálnyi kell, ennyi biztos – ha Neked kóstolás után kevés, (nem szoktam kóstolgatni) akkor pótolhatod.

De a sertéshúst nyersen ne kóstold, mert beteg lehetsz, és nem is kicsit! Végy ki a fasírtból egy adagot, és süsd ki. Pillanat alatt meg van, és akkor már nyugodtan ízlelheted.

Ha pedig kell még bele fűszer – ilyenkor még semmi gond, simán belekeverheted.

Fotó: Fortepan/Lukács Zsolt