Kaktuszból készített bőrt két férfi, hogy óvják a környezetet

A világ egyik legkelendőbb terméke, a bőr, egy virágzó, 80 milliárd dolláros ipar alapját képezi. De az állati bőr, és a feldolgozásában használt vegyi anyagok számos problémát vetnek fel az állatok jogai és a környezetszennyezés terén. Két mexikói vállalkozónak azonban sikerült kidolgoznia egy vegán alternatívát, ami nemcsak ökologikus, de teljesen úgy is néz ki, mint az állati bőr. Kaktuszból készítenek vegán bőrt.

Adrián López Velarde és Marte Cázarez kidolgozott egy módszert, amivel az állati bőrhöz tökéletesen hasonló anyagot állíthatnak elő ebből a sivatagi növényből, méghozzá olyan mértékben hasonlót, hogy meg sem tudnád állapítani a különbséget. A Desserto nevű vegán bőrt a saját, Zacatecas állambeli farmjukon nevelt kaktuszokból állítják elő. A növény vastag és rugalmas, ezért kiválóan helyettesítheti az állatbőrt.

„Az ötlet ennek az alapanyagnak az alkalmazásához onnan jött, hogy a kaktusznak nincs szüksége sok vízre a növekedéshez, és Mexikóban rengeteg van belőle. Ugyanakkor szimbolikus értelemben ez a növény a mexikóiakat is jelképezi, és az egész világon ismerik” – mondja López Velarde.

„Ezenkívül, ahhoz, hogy ezt az anyagot különböző iparágakban lehessen alkalmazni, elengedhetetlen, hogy megbízható és bőséges alapanyagra támaszkodjunk. Jelenleg 2 hektárnyi területen termesztünk kaktuszt, és még további 40 hektárral tudjuk bővíteni ezt a területet. Ami a termelési kapacitást illeti, havonta 500 ezer lineáris méter áll a rendelkezésünkre.” – teszi hozzá.

Az organikusan nevelt kaktuszok érett leveleit levágják, megtisztítják, összezúzzák, majd három napig napsütésben szárítják feldolgozás előtt. Ezután természetes festékanyagokkal színezik, amiket szintén Velarde és Cázarez cége, az Adriano Di Marti fejlesztett ki. Az eredmény egy olyan organikus, növényi bőr, ami megfelel az összes előírásnak, és akár 10 évig is használható.

Ha mindez még nem győzött volna meg, eláruljuk azt is, hogy az Adriano Di Marti által készített vegán bőr ára megegyezik az állati bőr árával. A cég már autóüléseket, cipőket, táskákat és ruházati cikkeket is készített ebből az anyagból.

Mivel organikus anyagot használnak, az így készült bőr „lélegezni” is tud, vagyis légáteresztő, ami gyakran probléma a szintetikus alternatívák esetében. Ugyancsak pozitívum, hogy a kaktuszbőr biológiailag részben lebomló, és nem tartalmaz műanyagot – ami a szintetikus bőrök másik nagy hátránya. Így valós alternatívát jelenthet az állati bőrre, és nincs negatív hatása a környezetre.

Az Adriano Di Marti hatalmas szenzációnak számított 2019-ben, amikor debütált a Lineapelle bőrvásáron, ami a bőrgyártás világának egyik legfontosabb eseménye. A kaktuszbőr fogadtatása rendkívül pozitív volt, dicsérték az anyag rugalmasságát, kellemes tapintását, könnyedségét és a színeit is.

A gyártók jelenleg különböző iparágak fontosabb képviselőivel tárgyalnak, és azon dolgoznak, hogy hozzáférhetőbbé tegyék ezt az anyagot a kis és közepes vállalkozások számára is. Tehát reménykedhetünk benne, hogy a kaktuszbőr hamarosan minél nagyobb mértékben helyettesíti majd az állatbőrt.

A Desserto kaktuszokból készült vegán bőr, amiből pénztárcától kezdve cipőig bármi készülhet.

Ebből a videóból még többet megtudhatsz arról, hogy állt elő a két vállalkozó a kaktuszbőr ötletével.

Forrás