Gyermekek gyerekkor nélkül: 10 hiba, amit a mai szülők hajlamosak elkövetni!

Szeressük a gyerekeinket önmagukért, és feledjük el a hiányosságaikat!

Amikor én is anya lettem, a körülöttem élők igyekeztek ellátni minél több tanáccsal, arra nézve, hogyan is szeressem a gyerekemet. De én soha nem hallgattam ezekre a tanácsokra! Mert valójában nagyon kevés ember tudja igazán jól azt, hogy hogyan neveljünk ne csak szófogadó, hanem ugyanakkor boldog gyerekeket is.

A legfontosabb ugyanis az, hogy gyerekeink boldogok legyenek. Sok szülő túlzásba viszi az aggódást és a féltést, így nem engedve meg azt, hogy gyereke felfedezhesse a világot. Az én kedvenc gyereknevelési szabályom a következő: „Igyekezzünk felkészíteni gyerekeinket az útra, de ne fosszuk meg attól az élménytől, hogy egyedül végigmehessenek rajta!”

A 10. gyereknevelési hiba: A szülök leborulnak gyerekeik előtt!

Sokan közülünk arra törekednek, hogy ideális szülőkké váljanak. Gyerekeink sokkal jobb körülmények között nőnek fel, mint hajdan mi magunk. Igyekszünk kielégíteni minden óhajukat és igényeiket. A baj csak az, hogy egy idő után a gyerekek aztán szinte elvárják, hogy csak körülöttük forogjon a világ. Ezért ha néha nem kaphatnak meg valamit, követelőzővé válnak hamar. Ennyire nem kell imádnunk a gyerekeinket! Csak szeressük őket, és ne féljünk olykor „nem”-et mondani!

A 9. gyereknevelési hiba: A szülök hajlamosak azt hinni, hogy a gyerekük hibátlan!

Szakemberek állítják, hogy egyre több az olyan szülő, aki képtelen elfogadni a gyerekével kapcsolatos kritikákat, és negatív kommenteket. Ha ez mégis megtörténne, azonnal nagy vehemenciával lépnek közbe! Ha az iskolában a tanár arra hívja fel a figyelmünket, hogy baj van a gyerekünk viselkedésével, igyekezzünk helyesen levonni a következtetéseket és közösen megtalálni a legjobb megoldást.

A 8. gyereknevelési hiba: A szülők egész élete a gyerek körül forog!

Büszkék vagyunk a gyerekeinkre! Ha sikert érnek el, még nagyobb boldogsággal tölt el bennünket, mint saját sikerünk. De mindennek kell legyen egy határa! Nekünk szülőknek is kell legyen magánéletünk, saját érdekeink és sikereink! A gyereknek ugyanis egy követhető példára van szüksége, ezért igyekezzünk mi magunk lenni a jó példa számára!

A 7. gyereknevelési hiba: A szülők hoznak döntéseket gyerekeik helyett!

Természetesen nem szeretnénk, hogy gyerekünk kényelmetlen helyzetbe kerüljön. Azt is szeretnénk, ha tisztelne bennünket, hiszen mindent érte teszünk. Arra azonban figyeljünk, hogy hagyjuk szabadon gondolkodni és dönteni őt, mert számára nem ilyen fajta szeretetre van szükség.

A 6. gyereknevelési hiba: Ne kövessük a verseny alapú nevelést!

Köztudottan, minden szülő szeretné, ha az ő gyereke lenne a legokosabb az összes közül, ő tanulna a legjobban, és az eredményei is kiválóak lennének. Sokan túlzásba viszik ezt a vágyukat és a gyerekük úgy éli meg az életét, mint egy folytonos nagy versenyt, ahol a mással való versengés soha nem ér véget.

A 5. gyereknevelési hiba: A szülők elveszik gyerekük gyermekkorát!

Minél boldogabban éli meg gyerekünk a gyerekkort, annál kiegyensúlyozottabb felnőtt válik belőle. Ezt azzal ronthatjuk el, ha minél több házi feladat megoldását várjuk el tőle, fakultatív órákra hurcoljuk, akarata ellenére. Ne felejtsük, minden gyereknek joga van egy nyugodt gyerekkorhoz!

A 4. gyereknevelési hiba: Minden szülő egy „korrekt” gyerekre vágyik és nem egy „valódira”!

Hajlamosak vagyunk tervet szőni a gyerekünk jövőjével kapcsolatosan még megszületése előtt. Azt szeretnénk, ha többre vinné az életben, mint mi magunk. Az irónia az, hogy nem kaphatunk olyan gyereket, amilyenre vágyunk. És ne is igyekezzünk minden áron megváltoztatni őt.

A 3. gyereknevelési hiba: Hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy a tettek fontosabbak, mint a szavak!

Mindannyian szeretnénk „ideális” szülők lenni gyerekeink szemében. Tudjuk, hogy jó példával kell szolgálnunk számukra. De elfeledjük, hogy az erkölcsi normák akkor taníthatók igazán, ha mi magunk is betartjuk azokat. Ezért ha a gyerekünk rosszat tesz, kérdezzük meg magunktól, hogy vajon tőlünk láthatta-e ezt a példát.

A 2. gyereknevelési hiba: Hajlamosak vagyunk más szülőket elítélni gyerekeik tettei alapján!

Ha egy neveletlen gyerekkel találkozunk, rögtön arra gondolunk, hogy rossz szülei lehetnek. De ez téves feltevés! Mint ahogy nincsenek hibátlan felnőttek, úgy gyerekek sem. A világban semmi sem tökéletes, mint ahogy semmi nem reménytelen. Nincs jogunk mások felett pálcát törni!

A 1. gyereknevelési hiba: A személyiség alábecsülése!

Minden gyerek saját személyiséggel rendelkezik, valamint csak rá jellemző belső morális értékekkel. Ezért szülőként, ne próbáljuk mindenképpen ideális gyerekké formálni őket. Ne a könyvekben leírtak alapján neveljük őket, inkább igyekezzük segíteni a személyisége fejlesztésében. Ehhez azonban arra lesz szükség, hogy hagyjunk kellő teret és szabadságot számára. Ne próbáljuk megvédeni mindig a való világtól! Igyekezzünk, hogy szülői szeretetünk ne váljon a gyerek számára börtönné!