Egyedi hely Erdélyben, ahol megtalálsz mindent: hegyet, vízpartot, tiszta levegőt

Létezik egy hely Románia szívében, mely szinte tökéletesen megfelel a svájci Alpoknak. Gyönyörű táj, égig érő bércek, pancsolásra csábító kék hullámok, és a legtisztább levegő, mellyel napjainkban találkozhatsz. Egy 2016-ban elindított kutatás is bizonyítja, az itt mért ózonmennyiség megfelel a híres Alpokban mért adatoknak!

A falatnyi kis földi paradicsom neve Kolibica, egy település Erdélyben, a Beszterce folyó völgyében. 900 méter tengerszint feletti magasságban fekszik, a Kelemen-havasok és a Borgói hegység között. A térség valóban szemrevaló: minden évszakban igazi vizuális csoda.

A hegyek között létrehozott mesterséges tó vize nyáron fürdésre és csónakázásra is alkalmas, a mérések pedig azt mutatják, az ózonszint itt 90 mikrogramm/köbméter (míg Romániában 72,6 mikrogramm/köbméter az átlag).

Kolibica régebb is felkapott turisztikai látványosság volt, és ez napjainkban sincs másként. Csupán a lehetőségek módosultak. 1923 és 1975 között a település gyógyfürdőként működött, ám beszüntették, miután megszületett a döntés, hogy a Beszterce folyó mellett egy gyűjtőtavat hoznak létre. A fürdőzési lehetőség megmaradt, ugyanakkor túrázás mellett kerékpározni, kajakozni és horgászni is lehet.

A helyi hatóságok most azon dolgoznak, Erdély egyik legfontosabb turisztikai célpontját építsék ki a térségben. Nemzetközi figyelmet szeretnének, ehhez viszont több feltételnek is meg kell felelniük: először is szükség van egy korszerű, szabványoknak megfelelő úthálózatra, tömegközlekedésre az üdülőtelep és a vonatállomás/buszpályaudvar között, kivilágított sétányokra, csatorna- és vízhálózatra, valamint legkevesebb 500 főnek szállást biztosító hotelek, panziók létesítésére.

10 évvel ezelőtt, Kolibica nagyjából 50 nyaralót számlált. Ma viszont az itt felhúzott hétvégi házak és villák száma meghaladja a négyszázat. A tó partján már működik egy turisztikai komplexum, ahol olcsón – körülbelül 4700 forintnak megfelelő román lejért lehet szállást igényelni, de van egy luxus-bungaló is, mely kevéssel több mint 30 ezer forintért bérelhető, és gyönyörű kilátást nyújt a tóra.