Csepü, lapu, gongyola – emlékszel még erre a műsorra?

Jó ég, milyen emlék kúszott bele az agyamba az előbb! Csepü, lapu, gongyola – emlékszel-e még erre a vetélkedőre? Déri János és Nagy György műsorvezetésével olyan magyar falvak gyerkőcei játszottak egymás ellen, amelyekről legtöbben még életünkben nem hallottunk.

A műsor elején jött egy kisbíró, aki közhírré tétette – vagyis bemutatta a települést. Rímekbe faragva, esetenként tájszólással, háta mögött a falu apraja melegítőben, nagyja pedig a falu népviseletében. (A kedvencem volt a kisbírós jelenet.)

Majd elkezdődött az óriási vetélkedő, amelynek az volt a tétje, hogy az adott település versenyzői minél több tejes köcsögöt helyezzenek egy köcsögfára.

Voltak teljesen hétköznapi, tesióra általános iskola szintű feladatok picit nehezítve. Nem ám csak végig kellett rohanni a falusi focipályán egyszer fel aztán le, hanem például be kellett zsúfolódni egy sátorba a fél falunak, vagy át kellett gázolni néhány szalmabálán, esetleg nem illett lehuppanni a gerendáról.

Voltak olyan feladatok, amelyekkel a falut mutatták be egymásnak és a tévénézőknek. Akkortájt még egy cseppet sem volt divat a falusi turizmus, de még az agglomerációba költözés vagy a tanyasi-falusi élet romantikája sem volt olyan szinten elterjedve, mint manapság. A tévénézők zömmel a városlakók voltak, akik tátott szájjal nézték, milyen furák és milyen ízesen izgalmasak a falusi emberek, ahol jé, gyerekek is vannak. Ezt minden létező negatív felhang nélkül mondom, mert én is városi lányként néztem a műsort tátott szájjal és számomra tényleg olyan volt ez az egész, mintha valami másik bolygón lakó embereket látnék.

Imádtam.

Ahogyan imádtam a babválogatós játékot, a karikásostor csattogtatását, a koszorúkészítést mezei virágokból, vagy a mézeskalács-díszítő versenyt. Annak a falunak drukkoltam amúgy, akinek a kisbírója a szimpatikusabb volt, de a magam kisiskolás módján ordítva és a képernyő előtt ugrándozva szurkoltam.

Sajnos a műsorfolyam összes elemét nem sikerült az utókor számára megőrizni – nincs tudomásom arról, hogy miért. Egy feltételt megmutatok, a Youtube szerint 1989-ből, de a port.hu szerint a műsor 1983-ban készült. Ez is tehát nagy kérdőjel.

A Csepü, lapu, gongyola amúgy méltatlanul elfeledett műsor, pedig szerintem sokkal több értelme lenne újra feléleszteni, mint egynémely mai, kereskedelmi televíziós vetélkedő erőltetése.

A kiemelt képet a port.hu oldalán találtam.

Forrás