Ki is volt Kalocsai Miklós?

Alig lehet róla valamit találni, az életével kapcsolatban szinte semmit, pedig foglalkoztatott színész volt, – csak néhány száraz tény, és egy hirtelenjében előkotort írás a Film- Színház Muzsikából:

Kalocsai Miklós Budapesten született 1950 április 17-én.

Az Uri utcában nőtt fel, a Vár romkertjében játszott, számháborúzott, eljátszották a Pál utcai fiúkat, a Ballada a katonáról-t, és Robin Hoodnak is képzelhette magát.

A háború nyomai akkor még látszottak, bombatölcsérek voltak a romkertben, háborúsdit játszottak, a hulladékokból fedezéket, géppuskákat csináltak.  Háborúsdit játszottak. Fogollyal, vallatással, ostrommal, békével…

Már ekkor hősnek képzelte magát, világ életében hőst akart játszani.

Szerencsére ez később megadatott neki…

Petőfinek köszönhetően lett színész. A Petőfi Gimnáziumba járt, ahol magyar tanára Ibos Ferencné volt –  többek között előadták a Méla Tempefőit is, azt még a gimi tornatermében.

Mire a pályaválasztáshoz érkezett az idő, addigra már természetes volt, hogy ő csakis a Színművészeti Főiskolára jelentkezhet.  És bár mindent beleadott – lehet, hogy kicsit sokat is – a Cyrano-ból adott elő részletet, az orr-monológot adta elő – nem vették fel.

Így a Madách-ban statisztált.

Következő évben verssel készült, és a Gyere bodri kutyám c. dallal. Végül 9:8 aránnyal, tehát éppen hogy, de felvették.

Innentől viszont egyenes volt az út…

1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát Vámos László osztályában. Osztálytársa volt Egri Márta, Farády István, Ivánka Csaba, Kútvölgyi Erzsébet, Lázár Katalin. A főiskola után a Madách Színházhoz szerződött, aztán a Vár-, majd a Nemzeti Színházban játszott. 1973-ban, 23 évesen játszotta először Rómeót, mégpedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon.

Idővel játszott Szegeden, majd Ruszt József hívta a Független Színpadra.

Összesen 4 filmben játszott, viszont jóval több tévéfilmben. Mint pld. a Szerelmespár, Sólyom a sasfészekben, Kántor, A méla Tempefői, Tévedések vígjátéka, Charley nénje…

Orgánuma rendkívül kellemes volt, szinkronszerepeiben olyan külföldi sztároknak kölcsönözte hangját, mint Tony Curtis, Michael York, Alain Delon, Jack Nicholson, Ryan O’Neal…

Ő volt az egyik műsorvezetője a Televízió Kuckó c. műsorának. A Kuckó egy gyermekeknek készült tévéműsor volt, mely a felelősségre, és az állatszeretetre nevelt. Kutyájával, Doris-sal szerepelt benne.
Felesége Kolti Helga színésznő volt, aki már középiskolás korában (III. Béla Gimnázium) szavalóversenyeket nyert , egy kisfiúk született – Kristóf.

Kalocsay Miklós 1991. december 2-án távozott szívelégtelenség következtében

Fotó: FOTO: Fortepan – ID 18934: Adományozó / Adományozó: Fortepan, Pinterest.com.mx, mafab.hu  FOrrás: Film- Színház- Muzsika évkönyv, Wikipedia