Íme 15 egyszerű trükk, amivel valódi “takarítóguruvá” válhatunk az otthonunkban

Az következőkben néhány egyszerű, de hasznos trükköt mutatunk be, melyekkel felgyorsíthatjuk és egyszerűbbé-könnyebbé tehetjük az otthonunk tisztán tartását:

Reluxa tisztítás zoknival.

A reluxák tisztán tartása nem túl kényelmes feladat, különösen, ha a kezünkben lévő rongy folyton beakad, nem fér be vagy kicsúszik a kezünkből. Egy régi zoknit segítségével azonban sok bajtól és fejfájástól óvhatjuk meg magunkat.

Alumíniumfólia a leégett sütőtálak tisztításához.

Az üveg sütőtálak és formák könnyed tisztántartásához nincs is másra szükségünk, mint némi alufóliára és egy kevéske mosogatószerre.

Alumínium tartók és rézedények tisztítása ketchuppal.

Ha azt szeretnénk, hogy a fémből készült edényeink csillogjanak, a legjobb amit tehetünk, hogy egy kevés ketchupot nyomunk a felületére, amit aztán körkörös mozdulatokkal eldolgozunk és néhány percig állni hagyunk. Ezután egy száraz ruha segítségével töröljük le a ketchupot, majd öblítsük el az edényeket.

Ablaktisztítás vegyszerek nélkül.

A piszok, por és penész kedvenc helye az ablakok környéke. Ha nem szeretnénk vegyszereket használni, akkor házilag is ütős tisztítószert készíthetünk: szórjunk szódabikarbónát a felületre, öntsünk rá egy kevés ecetet, majd hagyjuk állni 5-10 percig. Ezután egy fogkefével jó alaposan dörzsöljük át a felületet, végül egy száraz ruhával töröljük tisztára.

Ecetbe mártott papírtölőkendő a WC-tisztításhoz.

A WC-csésze pereme alá rakódott szennyeződés és baktériumok eltávolítása sosem könnyű feladat. Ehhez ecetbe áztatott papírtörlőkendőkre lesz szükségünk, melyeket alaposan tapasszunk a csésze pereme alá, majd néhány óra hosszára hagyjuk állni. Ezután egyszerűen távolítsuk el és öblítsük át a WC-t.

Fogkrém a csillogó csapokhoz.

Egy kevés fogkrém segítségével jó alaposan dörzsöljük át a csapot, majd hagyjuk néhány percre állni. Végül egy nedves ruhával töröljük tisztára, és élvezzük a csillogó ragyogást.

Gumikesztyű a kárpitozott bútorok tisztításához.

A kárpitozott bútorokról történő állatszőr és szennyeződés eltávolítása valódi rémálom, kivéve ha előre megfontoltan, gumikesztyűt húzva látunk neki a feladatnak. Egyszerűen húzzuk át a kezünket a felületen, a gumikesztyű pedig tökéletesen összegyűjti a szennyeződéseket.

Borotvahab az acél felületek tisztításához.

A rozsdamentes acél felületek és gépek tisztításához a legjobb, amit használhatunk, az a borotvahab. Egyszerűen vigyük fel a felületre, kenjük el alaposan, majd töröljük szárazra. A borotvahab emellett szőnyegeknél is használható, mint folteltávolító.

Karcoláseltüntetés dióval.

Nincs is bosszantóbb annál, mint a mikor a fa bútoraink sérülnek, összekarcolódnak. Ilyenkor sem kell azonban rögtön pánikba esni, csak szerezzünk néhány dióbélt, és menjünk át velük a sérült felületeken. Végül egy száraz, puha ruhával töröljük át az egészet.

Háztartási gépek tisztán tartása alkohollal.

Az acél felületű háztartási készülékek, mint például a mikrohullámú sütő, a vízforraló vagy a kenyérpirító tisztítására és polírozására kiváló eszköz lehet az alkohol, különösen a vodka. Néhány csepp is elegendő belőle, amit egy ruhára csöpögtetve vigyünk fel a felületre, majd töröljünk szárazra.

Műanyag tálak a fiókok rendben tartásához.

Annak érdekében, hogy a fiókokban lévő tárgyaink ne keveredjenek és könnyebben megtalálhatók legyenek, használjunk apró műanyag tálakat, melyek megkönnyítik a szeparálást.

Szekrényajtó belsejére készített tároló.

A szekrényajtók belső oldalai rendszerint kihasználatlanul állnak, pedig nagy segítségünkre lehetnek a rendszerezésben. Elég néhány műanyag kampó rá, amire aztán kényünk-kedvünk szerint megválasztott tárolót akaszthatunk, és így a naponta használt eszközeink könnyedén elérhetővé válnak. Ez a technika a kamraajtó belső oldalán is használható.

,,Függőleges” sorrend.

A ruhadarabok és törölközők fiókokban történő elhelyezése esetén jobb, ha elfelejtjük a klasszikus vízszintes rendezést és inkább a függőleges változattal próbálkozunk. Ezzel megkönnyítve a jövőbeli keresgélést.

Ágyneműtárolás párnahuzatban.

Nincs is bosszantóbb annál, mint amikor egy ágynemű részeit keresgélni kell. Ezt azonban elkerülhetjük, ha az összehajtogatott elemeket végül a párnahuzatba téve csomagoljuk el a szekrénybe.

Irattartó, mint WC-papír tartó.

Az irattartó számtalan féle-fajta módon használható az otthonunkban, a WC-papír tárolástól kezdve a fürdőszobai piperecikkeken át egészen a konyhában történő eszközök tárolásáig. Csak rajtunk múlik, hogy miként használjuk fel végül.

Bónusz:

Ha a WC tisztára kefélése után a kefe még csöpög és nem szeretnénk, hogy összekoszolja a padlónkat, akkor szorítsuk a WC-deszka alá, és hagyjuk lecsöpögni.