Emlékeztek még ezekre a sorozatokra? A régi jó tévésorozatok, amik még több millió embert ültettek a képernyők elé!

A mi időnkben még egy tévésorozat a fél országot a tévéképernyők elé ültette. Napokig arról beszéltünk az iskolában a szünetekben, a munkahelyeken, a közértben ha összefutottunk valakivel, hogy mi volt az előző részben. Most felidézünk néhányat a régi nagy kedvencek közül!

Olyan sok jó sorozat volt a 60-as, 70-es években, hogy egy cikkben fel sem lehet idézni őket, ezért most lássuk elsőként főként a kedvenc magyar műveket, amelyeket mindenki szeretett. Meglepő, de a képek láttán, még ennyi idő elteltével is emlékszem mindegyikre. Ti is emlékeztek még ezekre a sorozatokra? Melyek voltak a kedvenceitek?

A négy páncélos és a kutya, egy fekete-fehér lengyel televíziós sorozat, mely hatalmas sikerrel ment a Magyar Televízióban. A Janusz Przymanowski könyvéből 1966 és 1970 között forgatott sorozat három évada, 55 perces epizódokból állt. Szereplői Magyarországon is közönségkedvencek lettek.

A Tüskevár 1966-ban forgatott, 1967-ben bemutatott fekete-fehér ifjúsági filmsorozat, melyet a Magyar Televízió Fekete István híres regényéből Fehér Tamád dirigálásával készített.

A Tenkes kapitánya 1963-ban készült, 1964-ben vetített 13 részes, fekete-fehér magyar televíziós filmsorozat, amelyet Örsi Ferenc forgatókönyve alapján Fejér Tamás rendezett. Zenéjét Vujicsics Tihamér komponálta. Ez volt a Magyar Televízió első és egyik legsikeresebb filmsorozata

A Princ, a katona egy fekete-fehér, 13 részes katonákrók szóló magyar tévéfilmsorozat. 1966–1967 között készült a Magyar Televízióban. A sorozat a magyar televíziózás második nagy vállalkozása a Tenkes kapitánya után. Aláfestőzenéje korabeli nagy slágerek voltak, megtalálható benne vígjáték, dráma, krimi elem is.

1969 és 1972 között sugárzott fekete-fehér, 15 részes magyar televíziós filmsorozat. Ez volt a Magyar Televízió harmadik nagyobb vállalkozása a Tenkes kapitánya és a Princ, a katona után. A sorozat főrendezője Herskó János volt, de a rendezésben többen részt vállaltak, köztük volt Simó Sándor, Sándor Pál, Szabó István, Markos Miklós, Palásthy György, Fazekas Lajos. Műfaját tekintve kalandfilmsorozat.

Zeneszerzője Vujicsics Tihamér volt.

Az Őrjárat az égen 1969-ben készült négyrészes fekete-fehér magyar filmsorozat, amely a Magyar Néphadsereg vadászrepülő-növendékeiről és oktatóiról szól. A filmsorozat a Honvédelmi Minisztérium hathatós támogatásával készült (annak megbízásából), a felvételek többsége a szolnoki katonai repülőtéren lett felvéve.

Az Egy óra múlva itt vagyok…1971 és 1974 között készült 14 részes, fekete-fehér magyar televíziós kalandfilmsorozat. A sorozat Magyarországot mutatja be a második világháború idején Láng Vince, az egyszerű kisember szemével, szatírikus hangvétellel.

A Rózsa Sándor 1971-ben bemutatott tizenkét részes színes magyar történelmi filmsorozat, amely a 19. századi magyar betyár, Rózsa Sándor életét mutatja be, Szinetár Miklós rendezésében. A forgatókönyvet Móricz Zsigmond Rózsa Sándor a lovát ugratja című, 1941-ben megjelent regénye alapján Sipos Tamás írta. A címszerepet Oszter Sándor játszotta.

A fekete város Mikszáth Kálmán regényből Zsurzs Éva rendezésében 1970-71-ben készült hétrészes színes tévéfilmsorozat.

A felvételek nagy része eredeti helyszíneken – tehát Lőcsén, a Szepességben, Besztercebányán, Pozsonyban, Tapolcsányban és Telcsen készült. A tévésorozat rövidített változataként egy kétrészes mozifilm is készült, később ez jelent meg a Mokép által kiadott VHS kazettán is.

A Kántor 5 részes, fekete-fehér magyar krimisorozat, melyet 1975–76-ban forgattak, Szamos Rudolf Kántor nyomoz és Kántor a nagyvárosban című könyve alapján. Főszereplője a híres magyar rendőrkutya Kántor. Kántor kitömött teste még ma is megtekinthető a Rendőrség-történeti Múzeumban. A sorozat látványtervezője Nagy Vilmos volt. A sorozatot az NDK-ban is bemutatták Kantor fahndet (Kántor nyomoz) címmel.

Pirx kalandjai ötrészes magyar sci-fi tévésorozat, amely Stanisław Lem írásai alapján készült, a Pirx pilóta kalandjai című novelláskötetből.
Az 1972-ben készült, 1973-ban bemutatott sorozat rendezői Kazán István és Rajnai András voltak.

A Sólyom a sasfészekben 1973-ban készült fekete-fehér, 4 részes magyar krimisorozat, Szőnyi G. Sándor rendezésében. A forgatókönyvet Aczél János és Semsey Jenő írta, akik a történetet később regény formájában is feldolgozták

Jó estét nyár, jó estét szerelem – Fejes Endre novellájának nagysikerű tévéfilm-változata egy hatvanas évek elején megtörtént esetet dolgoz fel. Egy pszichopata munkásfiú megfeszített energiával összekuporgatott pénzén néhány napra személyiséget cserél. Görög diplomatának adja ki magát, luxusvacsorákat fizet, elegáns nőknek udvarol, az eljegyzés elől persze mindig eltűnik. A gyönyörű Karácsony Zsuzsába azonban beleszeret és nem tudja időben otthagyni.

A Keménykalap és krumpliorr a Magyar Televízió 1973-ban készült, 1974-ben bemutatott ifjúsági filmsorozata Csukás István azonos című műve alapján

A Sztrogoff Mihály (eredeti címén: Michel Strogoff) Jules Verne azonos című regényéből 1975-ben francia-magyar-osztrák-svájci-olasz-NSZK koprodukcióban készült színes, 7 részes kalandfilm-sorozat, Jean-Pierre Decourt rendezésében. A sorozat jeleneteit Magyarországon forgatták, olyan településeken, mint Pilisborosjenő, Zebegény, Sopron, Acsád, Bodrogkeresztúr vagy Bodrogkisfalud.

A Vivát, Benyovszky! egy 1973-1975-ben készült magyar-csehszlovák kaland filmsorozat, amely a Habsburg Birodalomban, a Magyarországon történő török uralom utáni időkben, a Habsburgok uralkodásának idején játszódik.

Robog az úthenger Bednai Nándor 1976-ban készült fekete-fehér, 6 részes magyar tévéfilmsorozata.Nyírmadocsán, a kis nyírségi faluban él Józsi, az egykor az egész világot bejáró tengerész, dokkmunkás, istállófiú. Innen indul el úthengert szerezni kicsiny falujának, hogy végre legyen igazi út a községben. Amikor Józsi, távol szeretett szülőföldjétől megszerzi a masinát, kalandos útra vállalkozik, keresztülrobog Magyarországon az ő kis rezedaszagú faluja felé.

Az Abigél Szabó Magda azonos című regényéből 1977-ben készített négyrészes, színes magyar tévésorozat, Zsurzs Éva rendezésében. Az önéletrajzi elemeket tartalmazó film szereplői közönségkedvencekké váltak. A sorozat kultikussá vált. Szereplői pályakezdő színészek, és a kor színészóriásai voltak.