Egy tanulmány szerint, idős korban fontosabb egy pohár vörösbor elfogyasztása, mint a torna

A kanadai Alberta Egyetemen végzett tanulmány szerint, a vörösborban található resveratrol nevű agyag, hasonlóan jó hatást gyakorol a szervezetre, mint a fizikai mozgás.

A resveratrol nem más, mint egy, a vörös szőlőfajták héjában megtalálható anyag, amit hatékony antioxidánsként, rákmegelőzőként, és fitoösztrogénként tartanak számon a tudósok.

Jason Dyck, a kutatás vezető tudósa szerint, ez azok számára lehet hasznos, akik nem képesek valamilyen oknál fogva fizikai gyakorlatok végzésére. Ez az anyag gátolja az öregedést, férfiaknál növeli a tesztoszteron szintet, erősíti az immunrendszert, növeli az állóképességet a sportolóknál és az átlagembereknél egyaránt, valamint idős korban óvja a szív egészségét.

A kutatás szerint, azok esetében, akik naponta elfogyasztanak egy pohár vörösbort, kisebb az esélye a rák, vagy a demencia kialakulásának, ugyanakkor hozzájárul a vércukorszint normalizálásához.

Egy másik kutatás szerint, melyet a washingtoni Harvard Egyetemen folytattak, beigazolódott, hogy a resveratrol csökkenti a zsírsejtek számát és így használható az elhízás kezelésében, illetve megelőzésében. Ez az anyag ugyanis meggátolta a zsírsejtek növekedését, a zsír tárolását és az éretlen zsírsejtek érését, valamint visszaszorítja a citokinek termelődését, amelyek felelősek lehetnek az elhízással kapcsolatos betegségekért, mint például a cukorbetegség vagy a koszorúér-elzáródás.

A resveratrol egy olyan fehérje termelődését is serkenti, amely védelmet nyújt a szívinfarktus ellen. Mindezek tudatában fogyasszunk naponta vörösbort az egészségünk védelme érdekében, de természetesen csakis mértékkel és felelősséggel tegyük ezt!