Egy tanulmány kimutatta, hogy a filmek alatt síró emberek érzelmileg sokkal erősebbek

Egy tanulmány alapján kimutatták, hogy azok az emberek, akik sírni szoktak a megható filmeken, lelkileg sokkal erősebbek, ugyanis megedződnek, és könnyebben megoldják a problémákat.

A szakértők szerint a filmeken sírni nem a gyengeség jele vagy a kétségbeesésé, éppen ellenkezőleg, egy igen határozott személyiségre vall a mozizás közbeni könnyezés. Paul J. Zak neuro-közgazdász a filmeken történő sírás vizsgálatában kiemelt szerepet tulajdonít a „moralitás molekulájának”, vagyis az oxitocinnak. Akik filmnézés közben sírnak, sokkal empatikusabbak, tudják, hogy hogyan kell kezelni az érzelmeiket, és erősebbek a hétköznapi kihívásokkal szemben is.

Lássuk, mi is történik filmnézés közben az érzésekkel?

1. Rájönnek ugyan, hogy ezek kitalált történetek, de érzelmeiket nem tudják visszafojtani

Zak szerint teljes mértékben tisztában vannak vele, hogy a filmben kitalált történetek vannak, ennek ellenére, ha egy nagyon érzelmes jelenetet látnak, nem tudják visszafogni érzéseiket.

2. Az oxitocin a hibás

Az oxitocin hormon neurotranszmitterként működik, és felelős azért, amit egy megható jelent közben érzünk. Lehet, hogy elérzékenyülünk az érzelmes jelent közben, viszont később pozitív cselekvésre késztet. Az oxitocin hatására sokkal empatikusabbak, megértőbbek leszünk mások és a világ problémáival szemben, és sokkal boldogabbnak fogjuk érezni magunkat.

3. Aki elérzékenyül, nem fél kifejezni az érzéseit

Aki mer sírni egy érzelmes film közben lelkileg sokkal erősebb, mint az, aki mindenáron el akarja rejteni az érzéseit. Ha nem merünk sírni, azt jelenti, hogy félünk a kritikától, nem vállaljuk önmagunkat. A lelkileg érzékenyebb emberek nem foglalkoznak mások véleményével.

4. A könnyek ereje

A könnyek gyógyító erővel rendelkeznek, ugyanis azok, akik sírnak egy filmen, kapcsolatba kerülnek másokkal, sokkal szélesebb a látókörük, tudatában vannak, hogy a világ jó és rossz események sokaságából tevődik össze, minden rossz után egyszer kisüt a nap.

5. Az érzelmek felvállalása

Azok, akik elsírják magukat film közben, nem menekülnek az érzéseik elől, vállalják, hogy az életben vannak olyan helyzetek és körülmények, amikor igenis szükséges a sírás. Ezáltal nagyobb érzelmi stabilitásra tesznek szert, mint azok, akik megpróbálják elrejteni az érzéseiket.

6. Sokkal jobban bíznak másokban

Az oxitocin felelős azért, hogy nagyobb bizalommal forduljunk a környezetünk felé, éppen ezért, akik nem rejtegetik a könnyeiket, érzelmileg sokkal felszabadultabbak lesznek. Aki magába fojtja az érzéseit szorongóvá, aggodalmaskodóvá, akár depresszióssá is válhat.