Egy tanulmány bebizonyította: a tánc lehet a hosszú élet titka!

Egy 2017-ben elvégzett tanulmány szerint, mely a „Frontiers in Human Neuroscience” című lapban jelent meg, a tánc a legjobb módja annak, hogy az öregedési folyamatot késleltessük. Német tudósok bebizonyították, hogy idős emberek fizikai állapotának javulására nagyon jó hatással van a rendszeres tánc.

„Kutatásaink arra engednek következtetni, hogy az idős emberek esetében, a rendszeres tánc hosszú távon kognitív és fizikai fejlődéshez vezet. Esetükben a tánc sokkal hatásosabbnak bizonyul, minden ismétlődő fizikai testedzésnél, és az agyműködésre is pozitív hatást gyakorol. Ezért minden idős ember számára ajánlott a rendszeres tánc, hiszen általa megelőzhető az agy szürkeállományának tompulása is.” – mondja Patrick Müller a German Center for Neurodegenerative Diseases munkatársa.

A tánc bizonyított jótékony hatásai

Ebben a tanulmányban a kutatók 18 hónapon át hasonlították össze egy csoport tánctanulását, valamint 18 hónapon át figyelték egy másik csoport fizikai edzését, mindkettő a hippocampus tevékenységének stimulálását segítette elő. A két csoportban résztvevők életkora 63 és 80 év között mozgott.

A hippocampus az agy két oldalán, körülbelül a halánték mögött található képlet, ami a tanulás és az emlékezet elsődleges központja. Fő funkciója a tudatosan hozzáférhető, jellemzően nyelvi formába önthető, felidézhető emlékek elraktározása és előhívása (pl. megtörtént eseményekre való emlékezés, egy vers megtanulása stb.). Az efféle emléknyomok tároló helyei ugyan máshol, szerteszét vannak az agyban, de a hippocampus végzi a hosszú távú megszilárdítást.

A hippocampus másik fő funkciója a térbeli információk feldolgozása és előhívása, egyfajta “mentális térképeket” alkotva a világról, és ezzel lehetővé téve a térbeli tájékozódást. Amikor például egy buszsofőr megtanulja egy új járat útvonalát, vagy valaki egy rég látott városban próbálja megtalálni egykori kedvenc kávézóját, mindketten térbeli emléknyomaikra támaszkodnak.

A hippocampus a nevét onnan kapta, hogy keresztmetszete egy tengeri csikóhalra emlékeztet.

A kísérletben résztvevő mindkét csoport esetében, a hippocampus fejlődése volt látható, de ez a „táncosoknál” hatványozottabb volt és egészségi állapotuk is szembetűnő javulást mutatott. Köztudott, hogy az agy szürkeállományának állapota az évtizedek múlásával romlik, de a legutóbbi kutatások szerint, léteznek az agyban olyan területek, melyek képesek új neuronok létrehozására. És bár a fizikai edzések nagyon hatásosak a hippocampus fejlődésében, a leghatékonyabb módja az új neuronok létrejöttének a tudósok szerint nem más, mint a tánc.