Csapvíz vagy ásványvíz?

Az ásványvíz különleges fogyasztási igények kielégítésére szolgál, tehát nem közönséges ivóvíz.Sokan nem tudják, hogy Magyarország vezetékes vízbázisainak jelentős része ásványvízzé minősíthető volna – ami az ásványi anyag tartalmát illeti. Ez főként a karsztos vízbázisokra jellemző.

A forgalmazott (palackozott) természetes ásványvizek jó része vízkémiai összetételét tekintve igen közel áll a vízművek által szolgáltatott ivóvizekhez, a csapvizekhez, sok esetben vízminőségük azonos is. Ugyanakkor a vízművek által szolgáltatott víz esetében a palackozott természetes ásványvizekhez képest szigorúbb vízminőségi és vízminőség-ellenőrzési kritériumoknak kell eleget tenni, melyet megyei kormányhivatal illetékes főosztályai is ellenőriznek és felügyelnek.

Az ásványvíz nem ivóvíz, mivel teljesen másak a paraméterei. Eredeti helyzetében az ásványvíz különleges fogyasztási igények kielégítésére szolgált (pl. egyszerű savanyúvizek, szerves földes savanyúvizek, alkalikus savanyúvizek, konyhasós vizek, keserűvizek, vasas vizek, illetve kénes vizek palackozása a speciális fogyasztói igények kielégítésére, valamint a különböző bántalmak elleni fogyasztásra). Ezen vizek nagymértékű fogyasztása korábban szóba sem jöhetett, többségüket jobbára csak kortyolgatva, kis mennyiségben fogyasztották.

Az ásványvíz túlzott mértékű fogyasztása a szervezetben egészségügyi problémákat okozhat. Ilyen a magas oldott ásványi anyag tartalommal összefüggésben történő vesekő-, vagy epekő képződés veszélye, vagy az ásványvízben esetenként nagy mennyiségben lévő nátrium magas vérnyomásra hajlamos személyeknek kifejezetten káros voltára. Míg a csapvíz területi eltérésekkel 300 és 500 mg/l ásványt tartalmaz, a ma népszerű ásványvizek 520 – 800, de akár 1800 mg/l oldott ásványi anyagot tartalmaznak. Ennek sói viszont szervezetünkben is kiválhatnak.

Érdekes összehasonlítást végzett a Pannon-Víz Zrt. a győri csapvíz és a legnépszerűbb ásványvizek terén. A laboratóriumi vizsgálatok szerint a vízszolgáltató csapvize legalább olyan gazdag ásványi anyagokban, mint négy ismert ásványvíz márkáé (NaturAqua, Emese, Szentkirályi, S Budget), sőt, egyes mutatókban még jobb is.

Mindenki maga dönti el, hogy a mindennapok során milyen arányban iszik csapvizet és ásványvizet. A csapvíz ‘ingyen’ van, az ásványvízért fizetünk, mert úgy gondoljunk, az jobb a szervezetünknek. De nem árt elolvasni az összetételét, és rászánni pár percet, hogy utánajárjunk: milyen összetétele van, illetve milyen mennyiséget ajánlott belőle fogyasztani.