A megbocsátás lehet, hogy fájdalmas, de sokkal fájdalmasabb, ha nem bocsátunk meg!

Bocsánat…! Ezt a szót sokkal könnyebb kimondani, mint megtenni! A legtöbben úgy gondolják, hogy a megbocsátás azt jelenti, hogy egyetértünk a bántalmazó személy cselekedetével. De ez egyáltalán nem így van!

A hibáztatás és a gyűlölet csak fájdalmat okoz az életben! Éppen ezért nagyon fontos, hogy soha ne ragaszkodjunk a múlthoz, és inkább a szívünkre, mint az eszünkre hallgassunk. Fogadjuk el, ami történt, és lépjünk tovább, azon már úgysem tudunk változtatni.

Ha valakinek megbocsátunk, az még nem azt jelenti, hogy el is felejtjük, amit tett, csupán azt, hogy elfogadjuk, nem akarunk bosszút állni, hanem inkább a megbékélést választjuk. Lehetséges, hogy nem érdemel megbocsátást az, aki szenvedést okozott, de ha mégis úgy döntünk, akkor könnyebben találunk lelki békére.

A megbocsátás nem könnyű, de felszabadít

A szakértők szerint közvetlen kapcsolat van a megbocsátás képessége és az egészség között. Ha valaki nem képes a megbocsátásra, állandó stresszel, feszültséggel, nyomással és frusztrációval terheli a szervezetét.

Ha megtagadjuk a bocsánatkérést, akkor stresszhormonokkal bombázzuk a szervezetünket, mivel újra és újra felidézzük azt, ami történt. A múlt nem változtatható meg, nem lehet jóvátenni a hibákat. Ha azonban soha nem bocsátunk meg, akkor a bosszú, a bánat, a harag, a szomorúság az egész további életünket megfertőzi.

Szabadítsuk fel magunk!

Bármi is történt a múltban, ne engedjük, hogy a jövőnket negatívan befolyásolja. Amikor másokat hibáztatunk, akkor áldozatokká válunk, tehetetlennek érezzük magunk, és úgy érezhetjük, hogy átvette valaki/ valami az életünk felett az irányítást.

A megbocsátás lehetővé teszi, hogy kimozduljunk az áldozatszerepből, és meglássuk az életünk valódi értékét. Szabaduljunk meg a gyűlölettől, az ellenségeskedéstől, és ne engedjük, hogy mások ellenségként tekintsenek ránk. Előbb mi magunk kell változtassunk a hozzáállásunkon annak érdekében, hogy mások is szeretettel forduljanak felénk.

A megbocsátás a bátorság megnyilvánulása

Az idő begyógyítja a sebeket, de az időben történt megbocsátásnak sokkal inkább felszabadító és gyógyító hatása van. Az igazi megbocsátáshoz három dologra van szükség: empátiára, a megbocsátás elhatározására, valamint a bosszú vágyának legyőzésére.

Ahhoz, hogy meg tudjuk bocsátani, előbb meg kell érteni, és fel kell dolgozni a történteket. A megbocsátáshoz bátorság kell, de gondoljunk arra, hogy felszabadít a múlt bilincsei alól.

Forrás