Kárász Zénó – emlékszel még rá?

Szentesen született.  1969-ben.  Középiskolás éveit a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban töltötte. Akkoriban ott dráma osztály is volt már, és neki nagyon tetszettek az ottani diákok.  Viselkedésük, gondolkodásuk eltért a többiekétől. Viszont ő még ekkor vízilabdában gondolkodott.

Még általános iskolásként kezdte a sportot alsó tagozatban, az évek során idővel utánpótlás válogatott lett. Eljutott az 1987-es korosztályos Európa-bajnokságra.

Mikor felkerült Pestre a Vasashoz igazolt, ahol 1993-ig játszott, de akkor már mind több időt vett el a színészet.

Még a gimnáziumban kipróbálhatta magát a dráma osztály egyik előadásában lépett fel, és a bemutató sikeres volt. Utána, a többi szereplés jött magától.

Aztán egyik tanára tanácsára jelentkezett a Gór-Nagy Mária Színitanodába.  Ekkor jött a Família Kft, s benne Szép Ádám szerepe. Emlékszem, az elején még orvostanhallgatóként szerepelt benne, Ádám orvosnak tanult, aztán valahogy ez a szál elfelejtődött.

Akivel tudja máig tartja a kapcsolatot – az évek során egész családias hangulat alakult ki a csapatban. Aztán hogy vége lett a sorozatnak még egy-egy rész erejéig feltűnt a Jóban Rosszban, meg a Tűzvonalban c.  film jeleneteiben. De nem ezt, a televíziót érzi igazi “hazájának”, hanem a színházat.

Játszott Kecskeméten, majd a Vidám Színpad következett.

Bármilyen szerepet kap elvállalja, elvégre a színésznek az a feladata, hogy pozitív, negatív figurát is megformálja. És azzal sincs gondja, hogy drámai, vagy vígjátéki az a figura.

Szegeden játszik már évek óta,sok ideje megy el az ingázással –  így túl sok ideje nincs visszatérni szülővárosába, de amikor csak teheti ellátogat.

Olyan klasszikusokban tűnt fel, hogy Shakespeare: Ahogy tetszik, Bulgakov: Álszentek összeesküvése, Eisemann: Fekete Péter, Goldoni: Fogaódnő, Shakespeare: Vízkereszt vagy amit akartok, Csehov: Három nővér, Füst Milán: Boldogtalanok, Shakespeare: Othello…

Több filmben, játékfilmben feltűnt, mint: Hamis a baba, Dumapárbaj, Privát kopó, Limonádé, Hacktion, Kossuthkifli, Drága örökösök, Jófiúk

A Jóban rosszban sorozatban kifejezetten rossz fiút alakított, ami nem igazán zavarta, azt is el kell játszania valakinek.

Ő nem érezte annak idején azt, amit egyik-másik sorozatszínész, hogy utána a sorozatban megismert figurát várták volna színpadon. Persze, egy ideig megismerték, emlékeztek rá, de a színpad az más. Pesten kevésbé kötik a színészt a sorozatbeli eljátszott szerephez, vidéken kicsit más a helyzet, de ott is rövid időn belül elfogadják, hogy ez egy játék, nem a régi figura él tovább.

Mai napig Budapesten él, így rengeteget kell ingáznia, de mivel többen vannak így az ottani színészek közül – összefognak és megoszlik a költség.

Van egy felnőtt fia, a kisebbik pedig 11 éves múlt…

Bár eredetileg esze ágában nem volt színésznek lenni, de így, visszatekintve örül, hogy így esett.

Így lett teljes az élete.

Forrás: Wikipédia, Femina, Origo, oroscafé.hu  Fotó: startlap, port.hu, szegedi nemzeti színház.hu

Forrás