Ez történik, ha minden nap gyömbért eszel!

Szeresd és fogyaszd a gyömbért, mert számos áldásos hatással rendelkezik!

Napjainkban a gyömbért leginkább a gasztronómiában használják, hiszen meg kell hagyni, különleges íze sok ételnek tesz jót, azonban ezt a nagyszerű gumót évezredek óta gyógyászati célokra is alkalmazzák, leginkább az agy- és bélműködést serkenti, javítja. De mivel a tudomány már több mint száz aktív hatóanyagot is azonosított a gyömbérben, ezért egy igazi szuper természetes gyógygumó. Lássuk, konkrétan milyen területen vethetjük be!

1. Serkenti az emésztést

A gyömbérben lévő aktív hatóanyagok hatására beindul a nyál- és epetermelődés, amelyek mind nagyon fontosak a megfelelő emésztés megteremtéséhez, hogy a tápanyagok minél hatékonyabban fel tudjanak szívódni. Emellett még az is köztudott, hogy a gyömbér enyhíti a gyomorgörcsöket, a puffadást, valamint a székrekedést.

2. Enyhíti az émelygést

Az ősi keleti civilizációk gyógyítói már tisztában voltak azzal, hogy émelygés esetén a legjobb egy kiskanál reszelt, mézzel összekevert gyömbér, de a tea is hatásos. Manapság a rákkezelés során alkalmazott kemoterápia miatt kialakuló hányinger, émelygés ellen is bevethető a gyömbér, ahogy a várandós kismamák reggeli rosszulléteit is enyhíti.

3. Fájdalomcsillapító

A kutatások szerint leginkább a menstruációs ciklus során kialakuló görcsök, fájdalmak, kellemetlen panaszok enyhítésére a legjobb a gyömbér. Emellett a kis gumó terápiás alkalmazása révén csökkenthető a szervezetben kialakuló gyulladás, ezért az ízületi gyulladásban, izomfájdalmakban szenvedők nagy támasza lehet a gyömbér.

4. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A gyömbérben található hatóanyagok szabályozzák a vércukorszintet, gyógyírt jelenthetnek a vérzékenységben szenvedőknek, és képesek megteremteni az optimális körülményeket a vérnyomás számára, úgy hogy csökkentik az érelmeszesedést és a magas koleszterinszintet, így véve elejét az esetleges keringési rendellenességek kialakulásának, vérrög-képződésnek.

5. Segíthet a rákmegelőzésben

A gyömbérben található aktív hatóanyagról, a gingisolról több tudományos kutatócsoport is úgy beszél, mint rákmegelőző összetevőről, amely megakadályozza a daganatos sejtek burjánzását, így előzve meg a rosszindulatú gyulladások keletkezését. Leginkább limfóma, bőr-, mell-, májrák ellen nyújthat védelmet a gingisol.

6. Javítja az agyműködést

Az agyműködésre leginkább az oxidatív stressz, és a különböző gyulladások vannak a leginkább káros hatással. Több szakember úgy véli, hogy a gyömbérben lévő aktív hatóanyagok jelenthetik a megoldást az Alzheimer-kór és egyéb kognitív betegségek leküzdésében, ezért a 60 éven felüliek esetében naponta, két hónapon keresztül ajánlott 800 mg gyömbérkivonat beszedése.

A gyömbér felhasználási módjai:

– frissen reszelve, smoothie-khoz adva, gyümölcslevekbe keverve;

– frissen, vagy szárítva salátákhoz keverve;

– egy darab friss gyömbért meg kell hámozni, apróra vágni, majd teát főzni belőle;

Forrás