Neurológus: A hosszú távú boldogság titka, hogy milyen emberekkel vesszük körbe magunkat

Egy neurológus, aki a döntéshozatali folyamatot vizsgálja, rávilágított, mi a legfontosabb választás az életünkben.

Moran Cerf, a Northwestern University neurológusa szerint a boldogság maximalizálásának legbiztonságosabb módja nem függ az élettapasztalatoktól, az anyagi javaktól vagy a személyes életfilozófiától.

Ahhoz, hogy boldogok legyünk, sokkal fontosabb szempont, hogy kivel töltjük az időnket, és ez a tanács nemcsak arra vonatkozik, hogy gondosan válogassuk meg a barátainkat, mondta Cerf a Business Insidernek. Cerf meg van győződve arról, hogy a hosszú távú boldogságot a körülöttünk lévő emberek kiválasztása befolyásolja, és ez az állítása két érvre épül.

Az első érv az, hogy a döntéshozatali folyamat fárasztó. Számos kutatás alátámasztja, hogy a döntéshozatalra szánt mentális energia korlátozott. Annak eldöntése, hogy milyen ruhát viseljünk, hol és mit együnk, milyen zenét hallgassunk, vagy mivel töltsük a szabadidőnket, mind elhasználnak abból az energiából, ami a rendelkezésünkre áll a döntéshozatalhoz.

A második érv az, hogy az emberek úgy vélik, személyes döntéseikkel, választásaikkal irányításuk alatt tarthatják a boldogságukat, ez azonban nem igaz. Hiszünk benne, hogy mindaddig, amíg helyes döntéseket hozunk, teljesebb, boldogabb életben reménykedhetünk.

Cerf azonban elutasítja ezt az elképzelést. Véleménye szerint a döntéshozatali folyamat tele van olyan előítéletekkel, amelyek negatívan befolyásolják megítélésünket. Gyakran félreértelmezzük az egyes élettapasztalatokat, a rosszakat jónak találjuk, és fordítva.

Az érzelmek szintén befolyásolják döntéseinket, így a racionálisnak tűnő döntések irracionálisakká válnak, a szociális hatások, a társadalmi nyomás pedig arra késztethetnek bennünket, hogy olyan döntéseket hozzunk, amelyeket jobb lenne elkerülnünk.

Cerf kutatása során úgy találta, hogy ha két ember egymás társaságában van, az agyhullámaik majdnem azonosak lesznek. Például megfigyelték, hogy a legizgalmasabb filmelőzetesek hasonló agymintákat generáltak a különböző nézők agyában.

„A kutatások kimutatták, hogy egyes emberek agyhullámai szinkronban vannak másokéval, és ennek alapjául a viselkedés, de más tényezők is szolgálhatnak, például a szoba illata, a zajszint, és így tovább. Ez pedig azt jelenti, hogy azok az emberek, akikkel sok időt töltünk együtt, sokkal inkább befolyásolják a valósághoz való viszonyulásunkat, mint azt gondolnánk, és idővel hajlamosak vagyunk egyre inkább olyanokká válni, mint ezek az emberek” – jelentette ki Cerf.

Közismert tény, hogy a vidám emberek mások hangulatára is jó hatással vannak, hogy a beszédes emberek ösztönzik a kommunikációt, és a humoros emberek jókedvre derítik a környezetüket. Ezen érvek alapján Cerf arra a következtetésre jutott, hogy ha maximalizálni akarjuk a boldogságot, és minimalizálni a stresszt, akkor olyan életmódot kell folytatnunk, amely kevesebb döntéshozatalt igényel, ehhez pedig gondosan meg kell választanunk a környezetünkben lévő embereket, akik olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek számunkra is fontosak.

Az ezekkel az emberekkel kialakított kapcsolatok segítenek abban, hogy az igazán fontos döntésekre irányíthassuk a figyelmünket, és ne olyan választásokra pazaroljuk a pszichés energiáinkat, amelyek nem számítanak.

Példának okáért Cerf megemlítette, hogy ő, ha teheti, megpróbálja elkerülni az étteremválasztást. Ehelyett inkább gondosan kiválasztja azt az embert, akivel enni szeretne, olyasvalakit, akiben megbízik. Így nagy a valószínűsége annak, hogy ez a személy olyan éttermet választ majd, ahol ő is jól érzi majd magát.

Összegzésként, Cerf véleménye szerint, a legfontosabb döntés, amit a boldogságunk érdekében meg kell hoznunk, a környezetünkben lévő emberek kiválasztása.