Kaliforniában lakótelep épült a hajléktalanoknak, ahol ingyen lakhatnak bizonyos feltételekkel

Kaliforniában megépült az első, hajléktalanoknak szánt lakóövezet!

Kalifornia az USA egyik leggazdagabb, legnaposabb állama, ahol nem ritka, hogy világsztárokkal találkozik az ember, hiszen itt van Hollywood, a világ legnagyobb filmgyárainak stúdiói, ja és ne feledkezzünk meg a Szilikon völgyről sem. De mint mindennek, Kaliforniának is két arca van, mert a gazdagság, pompa és fényűzés mellett ott van a szegénység is, és hajléktalanok ezrei élnek a városok utcáin.

San Jose önkormányzata viszont eldöntötte, hogy segít a fedél nélkül élőknek, ezért egy egész lakóövezet felépítését tűzte ki célul, ami meg is valósult Bridge Housing Community néven. Összesen 300 ezer dollár közpénzből épültek meg a házak, összesen 40, de van egy nagyobb épület is, az mint közösségi ház működik.

A kis házak valóban kicsik, összesen 6 négyzetméter az alapterület, de van hálószoba, és külön zuhanyzó, íróasztal is, sőt, nyáron légkondicionáltak a helyiségek. A közösség házban konyha, ebédlő, mosoda és internet hozzáférés is van több számítógép áll a lakók rendelkezésére.

Természetesen egy vasat sem kell fizessenek a hajléktalanok az ottlakásért, illetve a szolgáltatásokért, viszont tilos az alkohol, drogfogyasztás, cigarettázás, emberi módon kell viselkedni, és hivatalos munkahellyel is rendelkeznie kell, annak, aki igényelni szeretne egy ilyen lakást.

Este 10 óra után tilos elhagyni az övezetet, és vendéget sem szabad fogadni. Lehet a szabályok kissé szigorúak, de nem betarthatatlanok, hiszen mégis egy második esélyt kapnak ezek az emberek, ami nagyon nagy érték a mai világban.