A pszichológus tanácsa: ne erőltessük a gyereket a házimunkák elvégzésére!

Az örök kérdés: „Hogyan tanítsuk meg gyerekünket a rá váró anya és háziasszony szerepre, ha nem erőltethetjük ezek elvégzésére gyerekkorban? Képes lesz-e nélkül elsajátítani ezeket a szerepeket?

A válasz a kérdésre: Igen! Magától rá fog érezni! – legalábbis a szakember szerint, aki azt állítja, hogy kislánya három évesen konyhai felszerelésével kezdett játszani, homokból ételt készített és ösztönösen megetette babáit, anélkül, hogy erre bárki is tanította volna.

A takarításra, mosogatásra és egyéb házimunkákra való kényszerítés negatív érzelmi töltetet hagy a gyerek lelkében, melyet magával visz felnőtt korában is. Ha viszont személyes példánkkal és főleg jókedvvel végezzük mi magunk is a házimunkákat, akkor gyerekünk nem azt szűri le belőle, hogy azért szeretnénk az ő nyakába varrni a házimunkát, mert ez számunkra is terhet jelent.

Ha tehát gyerekünk azt látja, hogy mi magunk is szívesen elvégzünk bizonyos feladatokat, akkor ő maga is tiltakozás nélkül fogja elvégezni, ha megkérjük rá.

A pszichológus tanácsa tehát ebben az esetben, hogy mindig mi magunk járjunk elől a követendő példával, és csak ezek után várhatjuk el, hogy gyerekünk is jó kedvvel teljesítse ezeket a feladatokat.

Így megtanulja, hogy a házimunka nem egy kellemetlen napi rutin, hanem egy kellemes módja annak, hogy gondját viseljük a családunknak!