5 tipp hogyan maradjunk nyugodtak stresszhelyzetekben

Az érem másik oldalán azonban ott állnak a nehéz szituációk, amik pont a másik társaságában merülnek fel. Veszekedések a családtagokkal, heves viták vagy forró kérdések megvitatása a barátokkal, esetleg a munkatársakkal, és az ebből születő megbántódás csak néhány árnyoldala a másokkal való kapcsolatunknak. A legkézenfekvőbb természetesen a pillanat hevében reagálni, de azért van néhány dolog amit tehetünk azért, hogy egyre inkább megőrizzük hidegvérünket.

  • Légzés – Mély, tudatos. Ha csak egy egyszerű légzőgyakorlatot (pránajáma) használunk, már annak is erőteljes hatása van az idegrendszerre. Amikor feldúltak vagyunk, akkor a légzésünk felületessé és gyorssá válik. Ha figyelünk a tudatos, mély belégzésre és a lassú, teljes kilégzésre, az segít ellazítani a testet és elmét még a stresszes helyzetekben is.
  • A mantra vagy ima ereje – Válasszunk egy rövid mantrát vagy imát, amit folyamatosan ismételhetünk magunkban a nehezebb pillanatokban. Ha a “Wahe Gurut” ismételjük, és a figyelmünket valami pozitívra irányítjuk, egy puffer zónát hozhatunk létre magunk körül annak ellenére, ami éppen történik körülöttünk. Ahogy ezt egyre jobban erősítjük, az egyre inkább áttörhetetlenné válik. Összekötve ezt a mély, tudatos légzéssel, máris két nagyszerű stresszűző dolgot végezhetünk egyszerre.
  • Ne hagyjuk magunkat becsalizni – Sokunknak van olyan illető a környezetében, aki csak azért veszekszik, mert szeret veszekedni. Lehet, hogy csak a vicc kedvéért vannak ők épp az ellentétes nézőponton, vagy csak szeretnek a politikáról és vallásokról beszélgetni azokkal, akikről tudják, hogy más véleményen vannak. Fontos azt tudatosítanunk, hogy azért mert valaki nem ért velünk egyet valamiben, az nem azt jelenti, hogy automatikusan részt kell vegyünk egy vitában.  Lehet, hogy fegyelmet és elhatározást követel az, hogy ne menjünk mélyebben bele, de megakadályozhatjuk vele az indulatok és fájó érzések kiváltását.
  • Figyeljük meg magunkat – Néha egy személy vagy téma garantáltan felhúz minket, mindegy a szituáció maga. Egyik percben minden jó, a másikban dühbe jövünk, mert megtalálták a gyenge pontunk. A jógának az ősi tradíciójába tartozik önmagunk megfigyelése, ami aztán továbbsegíthet minket az adott szituációban. Ahelyett, hogy a negatív érzelmeket erősítjük, lépjünk egyet hátra, és nézzünk magunkba, miért is vagyunk most feldúltak. Amikor megfigyeljük mi van a gondolataink mögött, az agy különböző részével dolgozunk, ami megengedi, hogy válasszunk a közül, hogy belemenjünk-e a vitába vagy felemeljük magunkat. Ez az, ami segíteni fog a későbbiekben a problémáink megoldásában, ahogy egyre többet tapasztalunk magunkról és elménkről.
  • Pozitív hozzáállás választása – Ha minden kötél szakad, jusson eszünkbe, semmi sem állandó, minden változik. Mivel töltsünk több időt, hogy feldúltak vagyunk, vagy inkább élvezzük helyette az életet? Ne várjuk, hogy a körülöttünk lévők változzanak. Csak mosolyogjunk és vegyük észre, a különböző hozzáállások és vélemények tesznek minket színessé és egyedivé.