Kevesebb, mint 20 éven belül visszafordítható lehet az emberi öregedés

A Harvard Egyetem orvosi karának egyik neves professzora és kutatója a CBS News-nak adott interjújában elmondta, úgy véli az emberi öregedés akár 20 éven belül visszafordítható lehet.

„Eddig csak egereknél sikerült visszafordítani az öregedést. Hamarosan azt is megtudjuk, beválik-e ez a módszer a cocker spánielek esetében is” – mondta George Church professzor, akinek a vezetése alatt 100 kutató dolgozik a Harvardon.

Ez várhatólag azt vetíti előre, hogy kevesebb, mint 20 éven belül, az emberi öregedés is visszafordítható lehet.

Church laboratóriuma a genetikai betegségek kiküszöbölésén és a vírusokkal szembeni immunitás megteremtésén is dolgozik. Ezek a projektek nem irreálisak, mondja a professzor: „A visszafordítható öregedés olyan tény, amit 8 különböző módon is bebizonyítottak állatoknál.”

A folyamat során nem változtatják meg a már meglévő géneket, hanem új géneket adnak hozzá a génállományhoz.

„A genetikai funkció lelassul, így további gének bevezetésével stimuláljuk”.

Egereknek adtak már ilyen új géneket, hogy javítsák a szív- és veseműködésüket, valamint a vércukorszintjüket.

A Tuft Egyetemen egy kísérleti program megkísérli a Shadow névre hallgató spániel génterápiás kezelését egy szívbetegség esetében. A Pennsylvaniai Egyetem egyik kutatócsoportja is kutyákon alkalmazható génterápián dolgozik. Egyes projektek arra törekszenek, hogy többet megtudjanak az emberi öregedésről a kutyák tanulmányozásával, mások pedig a kutyákat az emberek által alkalmazott terápiákkal kezelik.

„Az állatgyógyászati ​​készítmények néhány év múlva várhatók, azután pedig körülbelül 10 évre lesz még szükség, hogy az embereken is befejezzük a klinikai tesztelést” – mondta George Church.