A tudósok elmagyarázzák, hogy egy kutya elvesztése miért olyan, mintha egy szeretted veszítenéd el

Kutyával élni csodálatos dolog, hiszen ő az, aki napi szinten ott vár téged az ajtóban, amikor hazaérsz a munkából. Ők azok, akik akkor is szeretnek, ha nem vagy jó passzban, vagy leszidtad, mert rossz volt. Támaszod a bajban és az örömöd forrása is egyben. Egy tanulmány szerint a házi állatok pozitív hatással vannak gazdájuk lelkiállapotára, ennek köszönhetően mentálisan sokkal egészségesebbek, mint azok, akiknek nincs házi állata. De mit érzünk illetve hogyan dolgozzuk fel ha itt hagy minket és elmegy a kutya mennyországba?

Ezt a cikket azoknak hoztuk létre, akik elveszettnek és üresnek érezték magukat akkor, mikor szeretett kutyájuk elhunyt. Összeszedtük, hogy milyen érzések kavarognak ilyenkor az emberben és hogyan lehet egyszerűbben átlendülni a gyászon.

kutya elvesztése miért olyan, mintha egy szeretted veszítenéd el

A gyerekek és szülők között kialakult kötődés pontosan olyan, mint amilyen ember és kutya között kialakulhat. A szülők ugyebár biztonságos helyet, kényelmet, szeretetet és bizalmat adnak gyermeküknek. Ugyanezt kapják négylábú barátaink is. Egy tanulmány szerint a kutyák olyanok, mint a gyerekek, így ha azokat a család elveszíti olyan, mintha egy igazi gyermeket vesztettek volna el.

kutya elvesztése miért olyan, mintha egy szeretted veszítenéd el

Ám nem csak a “gyermekedet” leghűségesebb négylábú barátodat veszíted el, hanem azt a teremtményt is, aki feltétel nélkül szeretett téged és, akinek a bizalmát élvezhetted. Még nehezebb feldolgozni a gyászt, ha a munkatársad vagy terápiás kutyád volt.

kutya elvesztése miért olyan, mintha egy szeretted veszítenéd el

Egy kutya elvesztése, mély depresszióba lökheti az embert, ugyanis se perc alatt örökre búcsút kell intenie a közös sétáktól, kajálásoktól, játékoktól. Az élet fenekestül felfordul, üresség költözik a szívbe, amit csak ő tudna kitölteni, de ő már nincs. A kétségbeesés szélén táncolva, megpróbálnak az emberek társaságba menni, ám ott azt tolják az arcukba, hogy “lépj túl rajta ez csak egy kutya” – nem, ők nem CSAK kutyák!

kutya elvesztése miért olyan, mintha egy szeretted veszítenéd el

Van egy másik dolog, ami megnehezíti, hogy hamar kikerülj a gyászból. Az emberek elvárják a kutyád távozása után, hogy olyan legyél, mint azelőtt. Örülj, légy boldog és önfeledt. Ez nem így megy. Amikor egy ember elveszíti szerettét és nem tud egyedül megbirkózni a szomorúsággal, terápiára megy vagy keres egy olyan csoportot, ahol segítenek neki átlendülni. De amikor egy négylábú megy a mennybe akkor ilyenre nincs lehetőség.

Vannak emberek, akik ha zajt hallanak a lakásban vagy házban, még mindig azt hiszik, hogy szeretett házi kedvencük még mindig ott van. Ilyenkor a nevükön szólítják őket, de a kutyus nem jön. Előfordulhat, a gyászidőszakban, hogy egyes családtagunkat a kutyánk nevén szólítjuk, ami csak arra enged következtetni, hogy erős kötelék volt a gazdi és az eb között.

kutya elvesztése miért olyan, mintha egy szeretted veszítenéd el