10 dolog amit a nagyszülők gyakran megtesznek pedig nem kellene!

Kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek akikkel sok időt töltenek a nagyszülők mentálisan egészségesebbek. De vannak dolgok amikre mindenképpen figyelni kellene!

1. Kritizálják a szülők nevelési szokásait.

A Nemzetközi Oktatási Kutatási és Fejlesztési bizottság megállapította, hogy a szülői hatalom nélkülözhetetlen eszköz a gyermekek nevelésében. A nagyszülők negatív kijelentései minden bizonnyal nem segítik az anyukákat és apukákat példaként mutatni gyermekeik számára. A legrosszabb esetekben ez súlyosan alááshatja a köztük fennálló bizalmat.

2. Haszontalan játékokat vesznek.


A szülők nagyon jól tudják, hogy milyen játékok már vannak a gyermekeknél, és melyeknek azok amelyek valóban szükségesek. Ha a szülők megtanulnak nemet mondani, és nem haszontalan dolgokat venni, akkor ezzel is nevelik arra a gyermeket, hogy becsüljék meg a pénzt. Amikor a nagyszülők beleavatkoznak ebbe a folyamatba, hatalmas hibát követnek el.

3. Engedély nélkül tesznek közzé képeket.


A mai modern világban már sok szülő fél a nagyszülőknek képeket adni a gyerekekről, mert azok azonnal megjelennek az interneten. Az idősebb generáció még nem érti azt, hogy ezek a képek örökre a világhálón maradnak, és rossz dologra is használhatják őket. Valamint a szülők nem biztos, hogy nyilvánosságra akarják hozni magánéletüket.

4. Minden apróság jutalmazása.


Egy tanulmány szerint a túlzott dicséret motiváció hiányához vezethet. A nagyszülők gyakran az unokáiknak csak a  jó cselekedeteire helyezik a figyelmüket, és semmit semmivel sem ösztönzik őket és mint kiderült, ez elpusztíthatja a gyermek vágyát az előrelépésre.

5. Saját szabályok bevezetése.


A gyermekeket nagyon befolyásolja a külvilág. Világnézetük és értékeik nagyon törékenyek, ezért fontos, hogy a legalacsonyabb ellentmondásokkal szembesüljenek. Ha megvannak az otthoni szabályok de a nagyszülők másokat vezetnek be ez teljesen megbonyolíthatja a gyermek nevelését.

6. Titokban édességet adni.

Egy amerikai felmérés szerint a 2-18 éves gyermekeknek kevesebb mint 6 teáskanál cukrot kell enniük vagy inniuk. A gyermekeket általában nem érdekli a tudományos kutatás eredménye, ezért a szülőknek gondosan figyelemmel kell kísérniük táplálkozásukat. Amikor a nagyszülők titokban táplálják unokáikat édességgel, ez örömöt jelent számukra, ugyanakkor komoly károkat okoz az egészségüknek.

7. Kiteregeti az unoka magánéletét.

Gyakran kérünk tanácsot a szüleinktől a gyermekek nevelésével kapcsolatban is. Megbeszélhetjük a meglehetősen intim dolgokat, amelyeket nem lehetne megosztani idegenekkel. Ha a nagyszülők ezt elmesélik a barátaiknak, az általában feldühíti a szülőket.

8. Nevetséges ruhákat vásárol.

A divat világa olyan gyorsan változik, hogy már sokszor el sem lehet dönteni valamiről hogy elegáns vagy röhejes. A nagyszülők azt gondolhatják 1-2 ruhadarabról hogy divatos viszont a szülők azzal az öltözködéssel nem szeretnék kínos helyzetbe hozni a gyereket. Emiatt gyakran kerülhetnek összetűzésbe.

9. A pihenési idő semmibe nézése.

Annak érdekében, hogy elnyerjék unokájuk szeretetét a nagyszülők sokszor megengedik a gyermekeknek hogy később feküdjenek le, vagy hogy ebéd után ne szunyókáljanak. A tudósok szerint az óvodásoknak napi 10-13 órát kell aludniuk, a tinédzsereknek pedig legalább 8 órát. A súlyos alváshiány betegségeket okozhat, például cukorbetegséget amely befolyásolhatja az agyi tevékenységet is.

10. Megengedik, hogy egész nap nézze a tv-t.


Manapság a televízió jelentős szerepet játszik az életünkben. Gyermekek számára ez nem csak a szórakozás eszköze, hanem a világ megismerésének módja is. A nagyszülők azonban gyakran elfelejtik az ésszerű korlátokat. Pedig komoly veszélyei lehetnek a tévézésnek! A napi 2 óránál hosszabb TV-nézés magas vérnyomást okozhat a gyermeknek.