Tudod, mi a kalapkúra?

Ha az idősebb korosztályból megkérdezel valakit faluhelyen, akkor a kérdezettek egyharmada azt fogja mondani, hogy jól fel kell öltözni, kalapot a fejre (vagy inkább kucsmát), aztán csak inni, inni, inni. Majd bebújni úgy egy az egyben a dunna alá, és izzadni, ahogy csak bírsz.

Ez a módi nem igazán tudom miért terjedt el, de lehet hogy ez még valamelyest hatásosabb is, mint az eredeti változat, miszerint a kalapot nem felvenni kell, hanem letenni magunk elé az asztalra, pultra, akárhová, és utána addig inni, amíg két kalapot nem lát az ember.

Ahhoz hogy a “vágyott célhoz” (kettőslátás) elérjen az ember már több féle lehetőséget felkínálnak.

Van, aki azt mondja: házibor, abból is a piros, lehetőleg direkt termő, van, aki azt mondja, hogy a boltban kapható legrosszabb lőre a nyerő, és olyan is akad, aki arra esküszik, hogy egymás után minden, amit csak bír az illető.

Hát – lehet, hogy pillanatnyilat még a megfázásról is elfelejtkezik az illető, de hogy másnap még rosszabbul lesz, az tuti.

Régen ha valaki megfázott, fájt a torka, tüszkölt, köhögött, akkor meleg teát itattak vele. Ha volt otthon citrom, vagy netán narancs, akkor annak a héját összenyomták a kezüket elétéve, így a távozó illóolajat felfogták, és azt szagolgatták. Nagyon jól tisztítja az orrjáratokat.

A szobában, helyiségben kamillát párologtattak. Vagy a saprhelre raktak fel egy edényben lassan totyogni, vagy a már megfőtt főzetet bevitték a szobába a cserépkályha tetejére. Könnyíti a légzést, ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van.

Ugyanez a helyzet a tömény sóoldattal. Jó sok só a vízbe, felfőzni, aztán párologtatni.

Régen ezeket gőzölésre is használták – már a betegség kezdetén is. Ma már tudjuk, hogy jó módszer, de nem a legelején kell kezdeni, hanem mikor már kifejlődött a betegség.

Kiváló hatása van a húslevesnek jó melegen – lehetőleg csirkéből. Nem árt bele egy kis csípős paprika is. (Ha bírjuk)

Torma, csípőspaprika, fokhagyma – bármilyen formában – ilyenkor kiváló hatása van.
És gyümölcs, gyümölcs, gyümölcs…

És a legjobb a pihenés. Ha megtehetjük, akkor az első 3 nap munkába nem kéne menni, hanem csak otthon szunyálni, segíteni szervezetünket a gyógyulásban.

Na… ezt tehetik meg manapság kevesen…