Filmmúzeum: Bársonyos hang és mérhetetlen alázat

A felejthetetlen Gábor Miklós.

Talán arra volt a legbüszkébb, hogy egy angol kritikus azt írta róla, ő a második legjobb Hamlet a világon, Laurence Olivier után. Vagy inkább mellett. Bársonyos hang, intellektuális alkat és mérhetetlen alázat. Gábor Miklós – olvasható az Újságmúzeum oldalán.

1919-ben, a Tanácsköztársaság idején született Zalaegerszegen. Az édesapja saját mozit üzemeltetett, de talán a filmeknél is jobban érdekelte a kis Miklóst az irodalom. Falta a könyveket. Kosztolányit, Babitsot, Ady-t. Imádott szerepelni, de írni is.

Az írói vénát az apjától örökölte, akinek még versei is megjelentek kisebb lapokban. Az idillt aztán szétrombolta a politika. Habár a fiatal Gábor Miklóst csupán 21 évesen a Nemzeti Színház szerződtette, a származása miatt egy hónap után az utcára tették.
A háború borzalmait túlélte, majd 1948-ban ő is ott volt a ma már kultikus Valahol Európában című filmben, amely meghozta számára az országos ismertséget. A sármos, művelt (franciául és angolul olvasott könyveket) és érzékeny színész a hölgyeket is megbabonázta.

Egészen fiatalon elvette feleségül Rákosi Mária színésznőt, ám a házasság két éven belül felbomlott. Aztán a sors egy mindent elsöprő szerelmet küldött számára.

A Művész Színházban játszott éppen, amikor egy este elment az előadásra a fiatal Ruttkai Éva az édesanyjával. Ruttkai később mesélte el, hogy abban a pillanatban, hogy meglátta a színpadon Gábort, érezte, hogy egyszer a karjaiban fog kikötni. Így is történt.

Mondhatni, az ötvenes évek álompárja lett a Ruttkai-Gábor Miklós kettős. Megházasodtak és 1953-ban megszületett az imádott lányuk, Júlia, aki még erősebbé tette a kapcsolatot.


A külső szemlélőnek úgy tűnhetett, az idők végezetéig együtt maradnak Ruttkaival, ám a folytatás ismert. Ruttkai Éva (nyolc évvel volt fiatalabb Gábornál) egy vidéki vendégjáték során belehabarodott a nála négy évvel fiatalabb, örökké izzó tekintetű Latinovits Zoltánba.

A színészkirály hasonló alkat volt, mint Gábor Miklós. Intellektuális, elmélyült, ugyanakkor szélsőségesebb. A perzselő szerelem pedig magával rántotta Ruttkai Évát, aki elvált Gábor Miklóstól és hosszú éveken keresztül Latinovits lelki társa lett. Habár Gábor Miklóst hagyták el, az örökké tépelődő Latinovits mégis állandóan féltékeny volt Ruttkai előző életére.

A magyar Hamlet később újra megházasodott, harmadszorra is egy színésznő lett a felesége, a szépséges Vass Éva. A 14 évnyi korkülönbség ellenére a színpadon szerettek egymásba.


Gábor Miklós egész életében naplót vezetett, mindent feljegyzett. Ezek is jelentették a könyvei alapját, de volt, amit sosem írt meg. A lánya, Júlia nem is olyan régen adta át a Széchenyi könyvtárnak a naplókat, a színész kikötésével együtt, hogy még hosszú évtizedekig nem nézhetnek bele s csak utána kutathatják. Azt is kikötötte, hogy a naplóból részleteket csak 2048-ban közölhetnek először.
Gábor Miklós 1998-ban, 79 éves korában hagyott itt minket. Az életművét és a hagyatékát lánya, Júlia gondozza.

Egy 1994-es felvételen Vámos Miklóssal beszélget a felejthetetlen a Gábor Miklós.