Egy színészlegenda kalandos élete: Jávor Pálra emlékezünk

Jávor Pál 1902-ben, Aradon született Jermann Pál Gusztáv néven. Édesanyja cselédlányként szolgált, és 17 évesen hozta világra Palikát. Édesapja 53 éves volt fia születésekor. Szülei csak jóval a születése után házasodtak össze. Sok költözés és nélkülözés után a család egy kis boltot nyitott, ami végre folyamatos bevételt biztosított számukra. A fiatal Jávor Pál eleven és kíváncsi volt.

Az első világháború idején a frontra szökött, hogy a katonák leveleit kézbesítse. Később gyakornokoskodott az Aradi Hírlapnál, újságírónak készült, aztán úgy döntött, Dániában folytatja az életét, de Budapestnél leszállították a vonatról. Itt nem ismert senkit, pénze nem volt, ezért hosszabb ideig pályaudvarokon húzta meg magát, hol a Keleti pályaudvaron, hol a Nyugatiban aludt.

Az 1930-as években Ő volt az egyik legnagyobb és leghíresebb sztár. A bulvárlapok újságíróival gyakran keveredett összetűzésbe, akik szinte mindig a nyomában voltak, valami pikáns hírre vadászva az ünnepelt Jávor Pálról. Imádott mulatni, kedvelte a cigányzenét, és a jófajta borokat is. A harmincas évek férfiideálja volt, rajongtak érte a nők. Életét azonban az ünnepelt színésznők helyett egy civil, gyermekeit egyedül nevelő fiatalasszonnyal, Landesmann Olgával osztotta meg. 1934-ben kötöttek házasságot, és ez jó döntésnek bizonyult, hiszen többé nem engedték el egymás kezét.

Pályája során több, mint 70 filmben játszott, és szerepet kapott az 1931-es Hyppolit a lakájban is. Híres partnere több filmben is Karádi Katalin volt. Sokan gondolták, hogy ők ketten az életben is egy párt alkotnak, de erről szó sem volt.

Szerenád – Jávor Pál – Karády Katalin

Elegáns pasaréti villájában élt feleségével, Olgával. Itt kapott helyet könyv-és festménygyűjteménye, aminek a vendégei csodájára jártak. Jószívű ember volt. Bárdy Györgyöt, aki akkoriban fiatal, kezdő színész volt, a szárnyai alá vette. Szállást adott az anyagi gondokkal küzdő Bárdynak otthonában, és még cipőt is vett neki. Bárdy György nem felejtette el, hogy Jávor milyen nagylelkű volt vele. Idős korában az említett cipőket Kamarás Ivánnak ajándékozta, aki azóta is őrzi és becsben tartja őket.

Részlet a Férfi mind őrült c. filmből

Jávor gyűlölte a nácikat, és ennek többször hangot is adott, ezért a Gestapo és a nyilasok több kihallgatásra vitték, majd Sopronkőhidán bebörtönözték a német megszállás után. Feleségét, aki zsidó származású volt, még így is sikerült megmenteni. A háború befejezése után Amerikába ment.

Jávor Pál utolsó interjúja (3 héttel később el is ment. Ijesztő.)

Felvétel – 1959.július 23-án, a IV. Sebészeti Klinikán, a Városmajor utca 68. sz. alatt. Jávor Pál három hét múlva, augusztus 14-én eltávozott tőlünk.. Örökre.

Nehezen élte meg budapesti sikere után a kinti mellőzöttséget, melyhez nagyban hozzájárult gyenge angoltudása. New York-ban éjszakai portásként dolgozott, hogy megéljenek. A kudarcok annyira megviselték, hogy alkohol-elvonóra kellett bevonulnia. Márai Sándorral is találkozott New Yorkban, aki soha nem tudta feldolgozni, hogy elszakadt a hazájától, és mint ismeretes, idős korában önkezével vetett véget életének. 1957-ben Jávor Pál hazatért. Akkorra azonban már halálos beteg volt.

A Noszty fiú esete Tóth Marival – Részlet az 1938-ban készült filmből

Jávor Pál – Bilicsi Tivadar – Rajnay Gábor – Gózon Gyula

A Nemzeti Színház igazgatója, Major Tamás nem engedte fellépni a legendás színészt a Nemzetiben. Később megígérte a haldokló Jávornak, hogy szerepelhet, ha felépül. Az ezüstlakodalmukat Olgával 1959 nyarán, a kórházban ünnepelték, ahol cigányzenészek húzták kedvenc nótáit a kórház kertjében. Augusztus 14.-én halt meg, hosszan tartó, súlyos betegség után. 57 éves volt.

Régi Magyar filmek a Youtube-on »»»
Filmmúzeum a Youtube-n »»»
Jávor Pál filmek teljes a Youtube-n »»»

Évekig élt a Kékgolyó u. 10 ben. Az emléktáblát a ház lakói tették ki.

Tízezrek kísérték utolsó útjára a Farkasréti temetőben, ahol a gyászoló tömegben cigányprímások is feltűntek, és a nótáit játszották.

Jávor Pál végrendelete

Részlet a CleanArt Társulat Jávor Pál a fenegyerek, a színész és az Ember című Zenés életrajzi játékából

Nyugodj békében, Jávor Pál!