Te megmosod a húst főzés előtt? És a darált húst?

Ez utóbbira biztos, hogy az esetek többségében nemmel válaszol az emberek többsége, pedig bizony hirtelenjében ismerőseim között 4-5 ember is tudnék mondani, aki bizony még a darált húst is megmossa, mégpedig jó alaposan a mosogatóban. Aztán meg leszűri, kinyomkodja, és felhasználja.

De olyat is ismerek, aki a mosogatóban mossa szintén a csap alá tartva – szűrőben öblíti le.

Na, ez tényleg egy értelmetlen, és már-már buta pótcselekvés, ugyanis több kárt teszünk vele, mint hasznot.

A darált húst még fagyasztás utáni olvadás után se mossuk meg. Ugyanis egyrészt ha romlik a hús, akkor azt biztos, hogy nem tudjuk lemosni róla, a bacik nem fognak a hideg víztől búcsút inteni a húsnak, másrészt rengeteg tápanyagtól is megszabadítjuk alapanyagunkat.

Ráadásul ha a darált húst megmossuk, akkor az vizesebb lesz, bizonyos ételek nem lesznek tökéletesek belőle, és sütésük is jóval nehézkesebb. Fröcsög az olaj, zsír, de akár szét is eshet.

A darált húsból készült ételek megfőnek, megsülnek, és az esetleg rajta lévő bacik már a főzés elején elpusztulnak.

Ellenben arra már sokan nem gondolnak, hogy a hús mosásától húsos, vagy mondhatjuk úgy is, hogy bacis lesz a mosogatónk, és még a csaptelep is, hisz húsos kézzel megfogjuk, nyitjuk, zárjuk. Ezeket a mosás után ki kellene alaposan mosni és nem árt fertőtleníteni is, hisz a mosogatónk nem fog megfőni… Nem árt átgondolni, hogy a hús egy már néhány napja nem élő állat. Akkor pedig nyilván, hogy takarítani kell utána.

Ugyanez a helyzet a normál hússal. Akár pörköltet, akár sült húst, bármit csinálunk ha frissen vettük a húst, vagy kivettük a hűtőből – bátran álljunk neki szeletelni. A főzéskor, sütéskor az esetlegesen rajta lévő bacik mind elpusztulnak.

Viszont ha mégis úgy döntünk, hogy leöblítjük, mert ez, vagy az a bajunk vele, akkor mindenképpen módszeresen takarítsunk utána.

Mindent, amit húsos kézzel megfogtunk le kell tisztítani alaposan, mosogatótálcát ugyancsak kimosni, csaptelepet lemosni.

Tehát csak akkor mossuk meg a húst, ha feltett szándékunk utána fél órát takarítani.

Vagy, ha valamilyen oknál fogva feltétlenül szükséges.