Kincskereső kisködmön – Elisztratov Szergejjel

1968-ban mutatták be Móra a Móra Ferenc regényéből készült Kicskereső kisködmön c. filmet.

Nehéz meghatározni miről szól, pedig mindannyian ismerjük.

A gyermekvilágról, a gyermeki lélekről, hogy fogja fel, hogy érzi, érti meg egy hányatott sorsú kisgyermek a körülötte lévő világot.

És képzeletével hogy próbálja meg szebbé varázsolni.

Idővel pedig rájön, hogyha a lelkünk szép, akkor a körülöttünk lévő világ is szebbé válik.

Nagyjából egy hónapig tartott a forgatás, viszont az azt megelőző munkálatok fél évet is felemésztettek.

Próbálták mindenre kiterjedően megismerni Móra Ferencet és korát, hogy a film a lehető leghitelesebb legyen. Tudják, hogy mit jelenítsenek meg, hogy éltek akkoriban a falusi, szegény emberek.

Ez után következett a gyermekszereplők kiválasztása. Katkics Ilona sokszor járt a hűvösvölgyi Gyermekotthonban, és a Fóti Gyermekvárosban is.

Szerencséje volt, hisz pont akkoriban Fóton nevelkedett Elisztratov Szergej (Akkor még Jóska). Nem véletlen nevének oroszos csengése, az akkori Szovjetunióban született. Édesanyja magyar, édesapja pedig orosz volt. Idővel szülei elváltak, és édesanyja visszajött Magyarországra. Ám kisfiát bentlakásos intézetbe kellett adnia,-8 éven keresztül Fóton nevelkedett – , mivel édesanyja három műszakban dolgozott, és nem tudta volna megfelelően ellátni a gyereket.

Katkics Ilona meglátta benne a tehetséget, és ráosztotta Ferkó szerepét. Aki látta annak idején a filmet – nem is igazán tudja már másképp elképzelni, csak egy kerek arcú, álmodozó, mokány, barna hajú gyerkőc személyében.

A forgatások idején 10 éves volt, és a iskolában kitűnő tanuló, jól vágott az esze. Kicsit jómadárnak számított intézeten belül, mert nem volt ellenére a verekedés, a a forgatások alatt mintaszerűen viselkedett.  Megértette, hogy ez munka, ami felelősséggel jár.

Három Matyit Rubina Károly, Cintulát pedig Molnár Béla alakította.

Ferkó édesanyját a sorozatban a csodálatos Horváth Teri alakította, édesapja Dávid Kiss Ferenc volt. Az árus Pethes Sándor, Messzi Gyurka a keresztapa Bánhidi László, Küsmödi pedig a csodálatos Rajz János volt.

Számomra ő is maradt az igazi.

Forrás, Fotó: Pajtás, 1968. február 29. Kremsier Edit