A pszichológusok szerint a legnagyobb butaság, ha a szülő telefont ad a gyerek kezébe

A telefonok és a gyerekek elválaszthatatlanok lettek egymástól. Vitathatatlan, hogy az okostelefonok könnyebbé és biztonságosabbá tették az életünket. De vajon egy gyerek életének mennyire szabad a részét képezniük? A pszichológusok megmondják a választ!

Az okostelefon lett a legjobb barátunk, és a gyerekeinknek is megtanítottuk, hogy pazarolják az idejüket a használatára, mert, lássuk be, néha nekünk is könnyebb így.

Könnyebb hagyni, hogy a gyerek képeket nézegessen a telefonon, vagy játsszon, mert így nekünk is jut időnk arra, hogy valami egyébbel foglalkozzunk. Nincs ezzel olyan nagy baj, amíg nem válik szokássá. Az okok? Ezeket már mind hallottad: rontja a szemet, képernyőfüggőséget vált ki, nem szocializálódnak, nem mozognak eleget. De ez még csak a jéghegy csúcsa. A hatások ennél sokkal mélyebbek, és a pszichológusok arra figyelmeztetnek, hogy butaság a telefont a gyerek „nevelőjévé” tenni, bármilyen életkorban.

A telefon megrontja a gyerek-szülő kapcsolatot

A szülők és a gyerekek közötti kapcsolat sok kárt szenved a gyerek és az okostelefon kapcsolata miatt. Még ha engedsz is a gyerek követelésének, és okostelefont vásárolsz neki – hiszen minden gyereknek van – akkor is korlátoznod kell a használati időt. Arra különösen figyelj oda, hogy elvedd tőle, amikor lefekszik, vagy amikor együtt töltötök el időt családként. Ne engedd, hogy telefonnal a kezében üljön le az asztalhoz enni, és fölöslegesen erre pazarolja az idejét.

A pszichológusok figyelmeztetnek, hogy bár a kommunikáció korában élünk, éppen a kommunikációnk szenved a legtöbbet. Bár a gyerekek több időt töltenek otthon a szüleikkel, a kapcsolatuk már nem olyan szoros, mint régen. Ennek pedig az az oka, hogy a családban egyre kevesebbet beszélgetnek, nem figyelnek oda egymásra, a közösségi oldalakon begyűjtött lájkok és üzenetek állnak mindenek előtt.

Érzéketlenné teszi a gyereket

A gyerekek nem tanulják meg felfedezni a világot, hiszen az csak egy kattintásra van tőlük. Nem baj, ha mindent könnyen megtudhatunk arról, ami érdekel minket, de ezt az információt tapasztalatnak is követnie kellene. Nem rossz virtuálisan kommunikálni, de fontos tudni, hogy kommunikálj offline, a valóságban, a pozitív és a negatív helyzetekben egyaránt. És éppen ez az, amit nem tanulnak meg a gyerekek: az empátiát, és azt, hogy kezelhetnék a különös érzékenységet igénylő helyzeteket.

A túlzott telefonhasználat zavart okoz a felnőtté válás folyamatában

Gyerekkorunkban mind arra vágytunk, hogy minél gyorsabban felnőjünk. Álmokat szőttünk a felnőtt életről, amikor azt tehetünk, amit csak akarunk, akivel csak akarjuk. Annyira vágytunk erre, hogy minden lehetőséget megragadtunk, hogy bizonyíthassuk a függetlenségünket. A jelenlegi tanulmányok azt mutatják, hogy a gyerekek érdeklődése a felnőtté válás, a randik, a szex, a szülőktől való függetlenedés és az önálló pénzkeresés iránt vagy túl későn, vagy túl korán jelentkezik.

A késés a legtöbb esetben a szülők által nyújtott kényelemből származik, és abból, hogy a gyereknek jóval kisebb az igénye az offline kommunikációra. A koraérettség oka pedig a nagy mennyiségű információhoz való hozzáférés, amelyre a gyerek még nem készült fel, de felkelti a kíváncsiságát.

A telefon használata alváshiányhoz, szorongáshoz, depresszióhoz vezethet

A legújabb pszichológiai kutatások kimutatták, hogy a gyerekek és kamaszok körében jelentkező szorongás, depresszió, álmatlanság és más pszichológiai és pszichés zavarok sok esetben amiatt a nyomás miatt alakulhatnak ki, amelyet az állandó okostelefon használat jelent. Úgy érzik, hogy kötelesek mindig elérhetőek lenni mások számára, minél gyorsabban válaszolni az üzenetekre, hogy ne maradjanak ki semmiből. Egyre kevésbé értik meg az online és az offline élet között húzódó határt.

A gyerekek egyre kevesebbet és egyre rosszabbul alszanak, ez pedig különböző fizikai és mentális egészségügyi problémákhoz vezet. A túl sok képernyő előtt töltött idő figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarhoz (ADHD) és viselkedési zavarokhoz vezethet.

Ha szeretnéd boldoggá tenni a gyerekedet egy okostelefon megvásárlásával, jól gondold meg! Lehet, hogy pillanatnyilag elérnéd a kívánt hatást, de hosszú távon nem teszel vele jót. Még ha azt is szeretnéd, hogy a gyerek élvezhesse a technológia nyújtotta lehetőségeket, figyelj rá, hogy megértse, hogy minden, ami az interneten található, nem hasonlít a valós élettapasztalatokhoz, a családdal és a barátokkal töltött időhöz.